• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ne dăm terenurile agricole pe degeaba, iar străinii le lasă pârloagă

Jul 18, 2011 costachel Știri 0


Lipsa unei legislații agricole și prețurile terenurilor au făcut în ultimii ani din România o adevărată țintă pentru investitorii străini care vor să-și dezvolte afacerile în agricultură. Patronatele din acest sector trag un semnal de alarmă și spun că dacă situația va continua, vom rămâne fără fermieri români. Reprezentanții agricultorilor sunt revoltați și cer autorităților să oprească expansiunea agresivă a investitorilor străini.

„Am cerut de nenumărate ori o legislație care să limiteze accesul investitorilor străini la cumpărarea terenurilor agricole. Până în momentul de față am primit doar promisiuni în care nu credem. Fondurile de investiții au venit în România atrase de lipsa unei legislații în domeniu. Ele au putere financiară și au putut să cumpere tot ce au vrut. De cealaltă parte, fermierii români nu au fost ajutați de autorități să acceseze mai ușor credite. Am pierdut foarte mult teren, iar dacă situația va continua, pământul României va fi lucrat doar de străini, iar agricultorii români vor dispărea cu desăvârșire”, a declarat pentru Agerpres Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

România „oferă” terenuri arabile la prețuri între 1.560-3.250 euro/ha, printre cele mai mici la nivel mondial. Prin comparație, în Ucraina, terenurile pentru agricultură ajung la 7.000 euro/hectar, iar Serbia practică prețuri asemănătoare, 7.000-8.000 euro/hectar. Totodată, Franța menține un preț apropiat, 6.000 euro/hectar, însă impune anumite restricții de vânzare a terenului, favorizându-i pe fermierii locali.

Viitorul nu sună de loc bine

Comisia Europeană a recomandat României și Bulgariei, la începutul acestui an, să ridice mai devreme de 2014, așa cum prevede tratatul de aderare, restricțiile privind achizițiile de terenuri agricole de către străinii nerezidenți. În acest moment, străinii nu pot cumpăra „la liber” terenuri pe piața locală, însă o pot face odată ce își înființează o companie în România.

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că încurajează investițiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificări a legislației care să permită vânzarea terenurilor agricole către nerezidenți.

„Nu vând teren agricol celor care nu au rezidență în România, indiferent cine sunt – arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaștri, n-are importanță. Problema care s-a discutat zilele acestea a fost dacă să se permită în România cumpărarea de teren de către persoane nerezidente. Cât va fi ministru Tabără, este o opoziție totală la o astfel de procedură”, a spus Tabără.

Pământul vândut străinilor ajunge pârloagă

După ce au fost cumpărate de italieni, austrieci sau danezi, mii de hectare din județul Mehedinți au rămas nelucrate, anunță Jurnalul Național. Aceștia au cumpărat suprafețe întinse de teren, dar puțini dintre ei au fost cei care au intenționat să le și muncească. Valorificarea pământului românesc nu înseamnă, însă, numai cultivarea lui.

La noi în comună nu există nici un străin care să facă treabă în agricultură. Avem doar doi investitori români, care produc în sistem industrial floarea-soarelui, porumb, grâu… Dar pentru terenul necultivat în zona noastră APIA dă o subvenție de 80 euro la hectar. Şi dacă oricum le vin nişte bani, ce interes mai au să lucreze pământul?”, se întreabă retoric primarul comunei Bâcleș, Constantin Preda.

Mai multe detalii pe agroinfo.ro.

S-ar putea să vă intereseze și:

Agricultura UngariaTerenurile agricole ungare vor fi deținute de unguri, fără a încălca legislația UE Nepăsarea ministrului Cioloș e amendată de comisarul european Cioloș Cum au alții grijă de agricultura lor Jenson Button lasă puțin volanul și pune mâna pe pahar

  • agricultura, Valeriu Tabara

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved