• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mustoasa, gama Cocosul, demisec, Cramele Recas, IG Viile Timisului

Feb 01, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 3


Desi (am mai recunoscut asta) sunt un mare iubitor de vinuri romanesti prefiloxerice, nu stiu cum s-a facut ca abia acum am reusit sa-mi torn si eu o Mustoasa in pahar. Si s-a intamplat sa nu fie de Maderat, care ar fi adica „originala”, ci versiunea Cocosul a celor de la Cramele Recas (vecinii si rivalii celor din Minis, cum ar veni). Asa ca, neavand termen de comparatie, m-am dus frumusel la clasici. Adica la Radu Anton Roman, in cazul de fata, fiindca acolo gasisem prima oara caracterizarea vinutului asta:

„…«lifta aradeana» explodand de energie, prospetime si bucurie de a trai, ratacind, neobosita si vioaie, limpede ca un gaz ilariant, prin tot Ardealul”

Mda, cred ca mai trebuie precizari. Asa ca aflati ca vinul asta miroase cat toata gradina si livada la un loc (dar nu agresiv, nu-i chiar „bomba”), cu un plus pentru mere si ceva citrice. La gust e destul de subtire, mai ales daca e foarte rece (asa ca nu-l beti chiar proaspat scos din frigider), exact tipul vinului usor si racoritor, de vara (cine Dumnezeu m-o fi pus sa-l cumpar acuma?). Dar atentie, insa, chiar daca pare genul „de baut cu cana”, are totusi 12º, asa ca nitica prudenta nu strica (mai ales ca are un „duca-s-ar pe gat” ceva de nedescris). Postgustul, cam prea scurt, mai strica nitel din bucurie, dar nu intr-atat incat sa nu mai cereti un pahar (dupa cum va si spuneam in paranteza precedenta…).

Si sa nu uit: chiar daca am fost putin ingrijorat cand am vazut ca-i demisec, vreau sa va linistesc: aciditatea deosebita balanseaza perfect dulceata suplimentara, asa ca vinul e perfect rotund, nu seamana deloc cu alte demiseci „comerciale”.

Ce ramane insa in primul rand in memorie e senzatia de gura plina de arome, ca atunci cand musti dintr-un fruct copt si zemos (zau daca stiu s-o descriu altfel). Am inteles in fine de ce se cheama Mustoasa soiul asta.

Anul? Habar n-am, pe eticheta scrie doar „Limited Release”. Abia pe contraeticheta, tiparit digital, scrie „An 2009, Alc. 12%Vol. L-10091, 12:52”. Dar presupun ca e vorba doar de anul imbutelierii, grade alcoolice, lot si ora la care a trecut pe banda. Nici macar nu stiu de ce v-am mai dat informatia asta…

Altminteri, in jur de 23 de lei in supermarket. Un pret foarte corect, mai ales ca, din cate am inteles, o parte din bani se duc (s-au dus?) spre copii cu handicap locomotor.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cono Sur, Nederburg, Masi, Recas. Intr-un cuvant, Recas 7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood Vinuri HoReCa VinarteÎn avanpremieră, noile vinuri din gama Horeca de la Vinarte Rhea Viognier HalewoodViognier Rhea, Cramele Halewood, 2011

  • degustari, Mustoasa, Recas, vin

3 thoughts on “Mustoasa, gama Cocosul, demisec, Cramele Recas, IG Viile Timisului”

  1. Cazan cu Vin 01/02/2011 at 11:48

    Un vin care trezeste simturile. Cum m-a invatat pe mine cineva acum nu foarte mult timp, vinul asta poate fi baut intre doua vinuri “grele”. Din cauza prospetimii si aciditatii te face sa uiti rapid ce tocmai ai degustat si te lasa sa te concentrezi pe ce urmeaza 🙂

    Reply ↓
  2. Costachel 01/02/2011 at 13:38

    Iaca o idee 🙂

    Reply ↓
  3. bud natalia 28/02/2011 at 23:52

    Tot respectul pt calitatea cramelor recas

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved