Pe cuvânt că rețeta de mușchiuleț de porc cu miere și piper verde în aluat franțuzesc e mult mai simplă decât denumirea ei alambicată. Atât de simplă încât, în ciuda aspectului său evident festiv, ea poate poposi în farfurie și la o masă normală, de familie, nu doar dacă-i vorba despre vreo sărbătoare. Oricum e foc de gustoasă și merită făcută mai des decât ne-ar permite-o calendarul festivităților.
Ca să vă convingeți, înarmați-vă cu
400 g mușchiuleț de porc, 1 pachet de aluat franțuzesc congelat (400 g), 2 linguri de miere, 2 linguri de piper verde (în saramură), unt (cam 30 g), 1 gălbenuș, 2 linguri de lapte, sare.
Puneți aluatul la decongelat.
Împărțiți mușchiul în 4 bucăți, cât mai egale. Încingeți untul într-o tigaie și rumeniți ușor carnea pe toate părțile. Lăsați-o să se răcorească (pe șervete de hârtie).
Încingeți cuptorul la 200ºC.
Scurgeți, uscați și tocați piperul (din cuțit). Nu-i deloc nevoie să fie prea mărunt.
Ungeți fiecare bucată de carne cu miere și tăvăliți-o prin piper.
Întindeți aluatul (cam 2 mm grosime să aibă foaia). Tăiați 4 pătrate și împachetați bucățile de carne. Tăiați aluatul rămas în varii forme și decorați pachețelele după buna dumneavoastră plăcere.
Bateți gălbenușul cu laptele și ungeți bine pe deasupra fiecare plăcintă (ca să zic așa).
Coaceți 30 de minute. Dacă vi se pare că pachețelele se rumenesc prea tare, acoperiți-le cu folie de aluminiu.
Serviți-le calde (dar sunt bune și reci), cu o salată sau cu orice altă garnitură poftiți.
Variante? Păi e clar că-s nenumărate, de la folosirea altor cărnuri și până la diverse alte combinații de condimentare a lor. Fiindcă, la fel ca în cazul multor rețete simple, și în cazul de față avem de-a face cu un (gustos) punct de plecare.
Cât despre vinul pentru acest delicios mușchiuleț de porc cu miere și piper verde, apoi un roșu ușor v-aș recomanda. Poate Pinot Noir, poate Fetească Neagră…