Azi am chef de o rețetă foarte rapidă, cu un rezultat deosebit de gustos. De aceea m-am oprit asupra acestui mușchi de vițel cu tarhon, simplu și excelent, a cărui pregătire n-ar trebui să vă ia mai mult de un sfert de oră. Cu tot cu operațiunile preliminare.
Pentru patru persoane aveți nevoie de
4 felii de mușchi de vițel, de circa 150 g fiecare (aplatizate puțin cu pumnul, nu cu ciocanul, cat să le dați o forma), 50 g unt, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt, 1 lingură de tarhon, tocat mărunt, 1 păhărel de coniac bun, sare și piper.
Într-o crăticioară, puneți verdețurile și usturoiul să se călească în 20 g de unt topit, la foc moale. În acest timp, rumeniți într-o tigaie, la foc viu, feliile de mușchi de vițel în untul rămas (cam 3 minute pe fiecare parte). Sărați, piperați și stingeți cu coniacul. Puneți carnea pe un platou încălzit, turnați deasupra mai întâi sosul în care s-au prăjit, după aceea untul cu verdețurile și serviți imediat.
Dacă vreți și-o garnitură, puteți încerca și ceva un pic mai neobișnuit, de pildă un piure de cartofi și țelină (părți egale, țelina fiartă separat și trecută prin sită), cu unt, smântână, sare, piper și puțină nucșoară.
Încă ceva: în loc de o lingură de tarhon proaspăt puteți folosi fie o linguriță de tarhon uscat (dacă nu știați, raportul lingură-linguriță este valabil pentru absolut toate verdețurile proaspete-uscate), fie din cel conservat în oțet (caz în care s-ar putea să trebuiască să adăugați nițel zahăr, dar, pe de altă parte, s-ar putea să vă placă poate și mai mult).
Și, cum tarhonul ăsta-și cam face de cap, am să vă propun la acest mușchi de vițel un vin alb sec, dar fin și aromat, iar primul care-mi trece prin cap ar fi Traminerul.