• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mușchi de porc cu mere

May 19, 2008 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 0


Mai ales ardelenii sunt maeștri în a găti carnea cu fructe, merele și gutuile fiind preferatele lor în acest caz. Însă trebuie să precizez că, în ceea ce privește porcul cu mere de mai la vale, am mai pieptănat puțin rețeta originala (pentru a face mâncarea mai ușoară, dar și pentru a o putea pune și pe mesele mai simandicoase), însă principiile de bază rămân cam aceleași. Și încă un amănunt: ca s-o fac cumva mai firească pentru regățeni am eliminat zahărul, dar cine vrea, nu trebuie să se sfiască, poate pune o linguriță-două, mai ales dacă merele sunt prea acre.

Acestea fiind zise, vă anunț că pentru 4 persoane aveți nevoie de

1 mușchi de porc de circa 800 g,
3 mere mari (nu din soiuri făinoase, vă rog frumos),
100 g unt,
făină,
1 morcov,
1 haşmă,
1 fir de pătrunjel,
1 fir de cimbru,
1 pahar de vin alb,
sare și piper.

Tăiați mușchiul felii rotunde, bateți-l puțin (cât să-i dați o formă), sărați-l și piperați-l uniform, presărați-l cu făina, eliminați excesul și lăsați-l să cugete la dificultățile vieții vreo 10 minute.

Ca să nu vă plictisiți în timpul asta, curățați și tocați ceapa, morcovul, pătrunjelul și cimbrul; amestecați-le bine.

Topiți într-o tigaie mare 30 g de unt, puneți și cățelul de usturoi curățat (dar întreg, trebuie să-și lase numai aroma), urmează, firește, carnea, care trebuie rumenita pe ambele părți. Când e gata, scoateți mușchiul, usturoiul și (pe cât posibil) untul.

Turnați peste zeama de carne rămasă în tigaie jumătate din vin (deglaçer se cheamă operațiunea asta în franceză, așa că, dacă vi se pare mai interesant, puteți spune că ați deglasat sosul). Lăsați vinul să se evapore aproape de tot, adăugați 30 g de unt și tocătura de verdețuri și legume. Căliți puțin (cât să se înmoaie), stingeți cu restul de vin, mai presărați nițică sare, de control, puneți capacul și continuați fierberea timp de 15 minute.

Tot n-aveți voie să stați degeaba, apucați-vă de mere, pe care trebuie să le curățați și să le tăiați în felii destul de subțiri. Topiți în altă tigaie restul de unt și prăjiți merele, la foc viu, pe toate fețele, până când obțineți o crustă rumenă și frumoasa.

Puneți-le apoi în tigaia cu sosul, împreună cu feliile de carne, reglați de sare și piper. Lăsați-le pe toate să prindă gust împreună, scuturând vasul din când în când (nu băgați lingura, că riscați să sfărâmați merele). Când s-a încins bine mâncarea, adică după câteva minute, puneți totul pe un platou încălzit și serviți.

Ca vin, n-aș merge chiar pe roșu (deși unul mai ușurel n-ar fi rău deloc). Mai curând aș profita de faptul că roze-urile seci au început, ușor-ușor, să apară.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean Șuncă de Praga cu sos de mere Default ThumbnailMuschi de porc cu sos dulce-acrisor

  • friptura, mere, muschi, porc, reteta, tigaie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved