• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Musaca de vinete

Oct 11, 2010 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 5


Musaca de vinete

Dacă despre variantele cu dovlecei și cu piure de cartofi ale acestei mâncări am vorbit deja, iaca vine mai la vale și o musaca de vinete, adică, probabil, cea mai bună versiune dintre toate (părere absolut personală, nu dați cu parul!). Sigur, este și cea mai apropiată de rădăcina turcească, însă, vorba lui Păstorel, “cum o face turcul s-o mănânce el”! Bineînțeles că nu vă împiedică nimeni, dacă vreți să descoperiți originalul, să tocați carne de oaie și să faceți un acoperiș din sos alb, dar parca n-ar mai fi chiar același lucru.

A, fiindcă tot veni vorba de origini, și acum se cearta grecii cu turcii, fiecare susținând că de fapt ei ar fi inventatorii și nu alții. Dar asta a fost o paranteză, mai bine să-i lăsăm în plata Domnului, respectiv a lui Allah. Iar noi să vedem cam cum arată varianta de musaca de vinete meșteșugită la nord de Dunăre, că sigur o să ne placă mai mult.

1,5 kg de vinete,
700 g carne (optim ar fi să fie amestecata, de porc slab și vita),
2 cepe,
3 ouă,
1 păhărel de vin alb sec,
500 g roșii,
verdeață (mărar și pătrunjel),
400 g smântână,
sare,
piper.

În ce privește vinetele, ele trebuie tăiate felii, presărate cu sare și lăsate nițel la scurs, să mai piardă din zeama. Odată ajunși aici, două sunt variantele recomandate îndeobște de cărțile de bucate: ori se prăjesc puțin în ulei (versiunea gustoasă, dar care cere stomac trainic), ori se lasă în pace și se vor folosi așa, crude (opțiunea sănătoasă, dar mai puțin sapidă și care cere un vas mai mare). Eu unul v-aș recomanda o a treia varianta, să le ungeți cu foarte puțin ulei și să le rumeniți ușor pe grătar, dar dumneavoastră știți cel mai bine.

Oricum, ca să nu vă plictisiți cât timp stau la scurs, tocați mărunt ceapa, puneți-o la călit într-o tigaie încăpătoare, adăugați și carnea tocată, rumeniți puțin, sărați, piperați, stingeți cu vin și apăsați în tot timpul asta cu dosul lingurii, să nu rămână nici un cocoloș.

Când a scăzut și s-a rumenit, scoateți-o cu grija de pe grăsime, lăsați-o să se răcorească, amestecați-o cu 2 ouă plus verdeața tocată cât de mărunt, fără să uitați să verificați dacă nu mai trebuie ceva sare& piper.

Ungeți bine cu grăsimea rămasă în tigaie un vas care merge la cuptor, puneți un strat de vinete, apoi roșii tăiate felii subțiri, apoi carne, iar vinete și tot așa până terminați ingredientele (ultimul strat de vinete).

Băgați musacaua în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200°C), lăsați vreo jumătate de oră, scoateți și mai puneți un strat de felii de roșii presărate cu puțina sare, încă un sfert de oră, apoi turnați smântâna bătută cu oul rămas și lăsați până se rumenește frumos.

Variante de musaca de vinete? Destule, firește. Păi mai întâi puteți renunța la straturile de felii de roșii, dar atunci nu strică să turnați, înainte de prima introducere în cuptor, un pahar de suc sau de bulion lungit cu apă. Dacă mergeți pe varianta cu vinetele crude, atunci e bine turnați și un polonic de supă, fiindcă vom avea o coacere puțin mai lungă și riscăm să se usuce prea tare musacaua noastră. Firește că smântâna bătută cu ou poate fi înlocuită, ca la sud de Dunăre, cu sos alb, după cum carnea poate fi, fără probleme majore, cam de orice fel, cu condiția să nu fie prea grasă.

Ce vin merge la o musaca de vinete? Indiscutabil roșu, chiar dacă veți folosi carne tocată de pui. Iar propunerea mea se îndreaptă spre o Fetească Neagră, suficient de complexă ca să se împace de minune cu aromele din farfurie.

S-ar putea să vă intereseze și:

Musaca de dovleceiMusaca de dovlecei Vinete umpluteVinete umplute Musaca de cartofi piureMusaca de cartofi piure Melitzanes papoutsakia, sau vinete umplute grecești

  • cuptor, musaca, pasare, porc, tocatura, vinete, vita

5 thoughts on “Musaca de vinete”

  1. pansy 14/10/2010 at 02:15

    imiplac vinetee,iar musacaua este printre felurile mele preferate de mancare.nu ma incanta vinetele fierte,dar cu ele grilate merge.ou n-am pus niciodata la ea,da’timpul nu-i pierdut.

    Reply ↓
  2. aphextwinz 16/10/2010 at 09:35

    Uite ca nu am memorie prea buna, dar am vazut la o emisiune, destul de demult, cum ca de fapt (era o emisiune culinara in Grecia) mancarea este inventata destul de recent la o taverna din motivele detinerii unor anume ingrediente.

    Emisiunea spunea si cum se chema bucatarul si anul, dar iaca nu retinui. Si sigur continea si scortisoara (in Creta am mancat varianta cu scortisoara, nu-mi placu deloc).

    Asta apropos de origini, ca musacaua e buna oricum, eu am facut ultima oara cu vinete si dovlecei, tare buna.

    Nasa mea de la mare (cea neagra) face cu vinete, dovlecei si ardei grasi in stratul dintre carnuri, tare buna e si a ei.

    Reply ↓
  3. Costachel 16/10/2010 at 09:47

    Da, Tselementes il chema pe cetatean si se spune despre el ca ar fi inventat, candva prin anii ’20, versiunea moderna a musacalei grecesti (cu carne de miel, scortisoara si sos alb deasupra). Chestia e (am mentionat vag si prin alte texte) ca grecii vor cu tot dinadinsul sa treaca drept inventatorii retetei. Dar cum numele e de origine araba, cam greu de crezut. Altminteri e o mancare raspandita, in versiuni locale, pe intregul teritoriu al fostului Imperiu Otoman (pana si ungurii au versiunea lor). Asa ca pretentiile grecilor…

    Reply ↓
  4. Alina 30/08/2011 at 18:53

    Am facut-o si pe asta! Eu am copt feliile de vinete in tava, in cuptor (stropite cu putin ulei) inainte de a le pune in musaca. A iesit delicios!
    Multumim si pentru reteta asta!:)

    Reply ↓
    1. costachel Post author31/08/2011 at 08:36

      Cu plăcere 🙂 Si multumesc pentru varianta de coacere, am băgat la cap!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved