• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Musaca de cartofi piure

Oct 25, 2008 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături 0


Musaca de cartofi piure

O să râdeți, poate, dar prima oară am mâncat musaca de cartofi piure în armată. Pe lângă alte chestii care ni se serveau pe la mijlocul anilor ’80 (vă dați seama!), musacaua de piure ni se părea la toți cel mai bun lucru din lume (și la fel am descoperit atunci ce bun e un merluciu pe lângă un stavrid; ce vreți, erau vremurile lui „nici o masă fără pește“). Acuma, sigur, rețeta care urmează n-are în comun cu delicatesa cazonă decât intenția, pentru că, de-a lungul anilor, am avut tot timpul să experimentez și s-o perfecționez.

Pentru 4 persoane va trebuie

1,5 kg cartofi,
600 g carne tocată (preferabil amestecată, porc și vită, dar o să meargă cam de orice fel),
1 ceapă mare,
1 păhărel de vin alb sec,
1-2 roșii (depinde de mărime),
2 ouă, 200 g smântână,
unt/ulei,
lapte,
sare, piper,
cimbru, mărar, pătrunjel.

Începeți prin a căli puțin carnea, împreună cu ceapa (curățată și tocată, firește). Când se încinge prea tare, stingeți cu vin. Nu trebuie neapărat s-o rumeniți, ci doar să fie pătrunsă. Și nu uitați s-o scurgeți bine de grăsime.

Dacă vreți o variantă și mai dietetică, utilizați trucul lui Colea Olexiuc, călind carnea tăiată cubulețe și abia apoi dând-o prin mașina de tocat (e și mai comod, nu trebuie să amestecați tot timpul ca să fie uniformă).

Indiferent de varianta aleasă, lăsați-o la răcit și apoi amestecați-o bine cu 1 ou, sare, piper și verdeața tocată mărunt.

În paralel, curățați cartofii, tăiați-i cubulețe, puneți-i la fiert în apa sărată, scurgeți-i și zdrobiți-i, adăugând, eventual, puțin lapte (dar aveți grija ca piureul să nu vă iasă moale, pentru că nu se va usca la copt, cel puțin nu în varianta asta).

Tăiați și roșia/roșiile în felii subțiri, bateți oul rămas cu smântână, adăugând puțină verdeață tocată, sare și piper.

Ungeți o forma de cuptor cu grăsimea rămasă de la călitul cărnii și începeți sa clădiți straturi de cartofi și carne (ultimul trebuie sa fie, firește, de piure). Puneți deasupra un rând de felii de roșii, presărați ceva verdeață (și puțin usturoi tocat din cuțit, dacă vă place), mai picurați ceva grăsime și băgați vasul în cuptorul încălzit în prealabil, la foc mijlociu.

Când încep roșiile sa se rumenească (cam 1/2 ora) scoateți, turnați deasupra oul bătut cu smântâna și din nou la cuptor, până se arămește ușor. Gata.

Ce turnăm în pahare, lâncă o porție de musaca de cartofi piure? Păi ultima oara când am făcut musaca de cartofi piure am măritat-o cu un Merlot de Cotești. Doamne, ce bine a mers!

S-ar putea să vă intereseze și:

Musaca de cartofi cu ciuperci si prazMusaca de cartofi piure cu ciuperci și praz Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean Musaca de vineteMusaca de vinete Musaca de dovleceiMusaca de dovlecei

  • cartofi, cuptor, musaca, piure, tocatura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved