O să râdeți, poate, dar prima oară am mâncat musaca de cartofi piure în armată. Pe lângă alte chestii care ni se serveau pe la mijlocul anilor ’80 (vă dați seama!), musacaua de piure ni se părea la toți cel mai bun lucru din lume (și la fel am descoperit atunci ce bun e un merluciu pe lângă un stavrid; ce vreți, erau vremurile lui „nici o masă fără pește“). Acuma, sigur, rețeta care urmează n-are în comun cu delicatesa cazonă decât intenția, pentru că, de-a lungul anilor, am avut tot timpul să experimentez și s-o perfecționez.
Pentru 4 persoane va trebuie
1,5 kg cartofi, 600 g carne tocată (preferabil amestecată, porc și vită, dar o să meargă cam de orice fel), 1 ceapă mare, 1 păhărel de vin alb sec, 1-2 roșii (depinde de mărime), 2 ouă, 200 g smântână, unt/ulei, lapte, sare, piper, cimbru, mărar, pătrunjel.
Începeți prin a căli puțin carnea, împreună cu ceapa (curățată și tocată, firește). Când se încinge prea tare, stingeți cu vin. Nu trebuie neapărat s-o rumeniți, ci doar să fie pătrunsă. Și nu uitați s-o scurgeți bine de grăsime.
Dacă vreți o variantă și mai dietetică, utilizați trucul lui Colea Olexiuc, călind carnea tăiată cubulețe și abia apoi dând-o prin mașina de tocat (e și mai comod, nu trebuie să amestecați tot timpul ca să fie uniformă).
Indiferent de varianta aleasă, lăsați-o la răcit și apoi amestecați-o bine cu 1 ou, sare, piper și verdeața tocată mărunt.
În paralel, curățați cartofii, tăiați-i cubulețe, puneți-i la fiert în apa sărată, scurgeți-i și zdrobiți-i, adăugând, eventual, puțin lapte (dar aveți grija ca piureul să nu vă iasă moale, pentru că nu se va usca la copt, cel puțin nu în varianta asta).
Tăiați și roșia/roșiile în felii subțiri, bateți oul rămas cu smântână, adăugând puțină verdeață tocată, sare și piper.
Ungeți o forma de cuptor cu grăsimea rămasă de la călitul cărnii și începeți sa clădiți straturi de cartofi și carne (ultimul trebuie sa fie, firește, de piure). Puneți deasupra un rând de felii de roșii, presărați ceva verdeață (și puțin usturoi tocat din cuțit, dacă vă place), mai picurați ceva grăsime și băgați vasul în cuptorul încălzit în prealabil, la foc mijlociu.
Când încep roșiile sa se rumenească (cam 1/2 ora) scoateți, turnați deasupra oul bătut cu smântâna și din nou la cuptor, până se arămește ușor. Gata.
Ce turnăm în pahare, lâncă o porție de musaca de cartofi piure? Păi ultima oara când am făcut musaca de cartofi piure am măritat-o cu un Merlot de Cotești. Doamne, ce bine a mers!