Dacă despre Sable Noble roze, meșterit de Răzvan Macici în noua „M1 Crama Atelier” de la Murfatlar v-am povestit deja, astăzi a venit rândul fratelui mijlociu (că mai e și cel mare, Fatum). Leat 6500 The Origin este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră (în proporție 60-40), sec și cu un conținut de alcool de 13,2 (aveți grijă, nu se simte!)
Aroma e de fructe de pădure (of course!), dintre care zmeura iese un pic în față, plus ceva cireșe (genul „de dulceață”, sper că știți la care anume mă refer). Gustul vine foarte bine în prelungire și are o particularitate interesantă: este în același timp vioi și elegant, acid și mătăsos, șturlubatic și cumva sfătos (seamănă bine, din punctul ăsta de vedere, cu mai sus-menționatul Sable Noble). Cât despre postgust, fără să fie interminabil, e cât se poate de plăcut și repede-îndemnător spre o a doua (a treia, a patra…) gură.
Per total, putem spune că a luat de la părinți (tatăl Cabernet Sauvignon și mama Fetească Neagră) cam ce-a fost mai bun. Poate de aceea Leat 6500 The Origin e un roze ușor atipic, în sensul că nu poate fi considerat doar un moft „de vară”. Are calități arhisuficiente pentru a depăși hotarul teraselor și a ne bucura în momente (și locuri) mai serioase.
Cu ce să-l potrivim? Păi, vorba unui drag prieten, roze-urile astea cam merg la toate. Personal l-am încercat și cu brânzeturi, și cu mezeluri, s-a potrivit bine cam în orice împrejurare, dar e greu să vă explic în cuvinte cam cât de mult s-a bucurat de întâlnirea cu o salată de vinete. Să fie Dobrogea de vină?
sigur dobroge este DI VINA sau maestrul Macici