• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Morcovi bordelezi

Mar 27, 2009 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete de post 3


Morcovi bordelezi? Mda, nu-i prea frumoasa traducerea pentru „carottes bordelaises“, dar nici să scriu „ca la Bordeaux“ nu mi s-a părut o idee cine știe ce strălucită. În fine, nici nu cred că e prea importantă denumirea, ceea ce contează e rețeta care urmează, pe care o puteți interpreta cum vreți: fie ca garnitură, în zilele de dulce, fie ca antreu, în cele de post. În oricare din cele două ipostaze mi se pare absolut excelentă.

Pentru 4 persoane (dacă-i garnitură, pentru 2, dacă e fel de sine stătător) aveți nevoie de

600 g morcovi,
2 linguri de ulei de măsline,
1/2 pahar de vin alb sec,
1/2 pahar de supă de legume (poate fi și de cub, dacă n-aveți încotro),
sare,
piper,
pătrunjel.

Curățați morcovii, spălați-i și taiati-i rondele. Încingeți uleiul într-o cratiță și puneți morcovii la călit, amestecând din când în când. Sărați și turnați vinul. După 5 minute puneți și supa.

În mod normal, când se evaporă lichidul, morcovii ar trebui să fie fierți, dacă nu, mai turnați puțină supă. Când sunt gata, piperați, presărați pătrunjelul tocat mărunt, amestecați și serviți.

Vinul? Când e garnitură, depinde de felul de bază, când e aperitiv, un alb ușurel și demisec, precum cupajul de Fetească Albă și Șarbă pe care vi l-am povestit nu demult.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Dovlecei și morcovi cu sos picantDovlecei și morcovi cu sos picant Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Sote de morcovi cu mentă și coniac Salată rusească Vinegret de sfeclă, cartofi și morcoviSalată rusească de sfeclă, cartofi și morcovi (Vinegret)

  • aperitiv, garnitura, morcovi, sote, tigaie

3 thoughts on “Morcovi bordelezi”

  1. Gurmandel 13/04/2011 at 15:19

    Deci asa se cheama morcovii care ii prepar eu? Bordelezi? :)))
    eu pun si un pic de ceapa si 2-3 catzei de usturoi zdobiti la final, la ultimul abur pusi, sa nu se amarasca si sa de duca aroma…

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/04/2011 at 16:03

      Adica, precum Monsieur Jourdain a lui Moliere, faceai proza fara sa stii 😀 Și tu credeai că faci sote de morcovi…

      Reply ↓
  2. Dana 07/03/2012 at 16:15

    Hai ca mai facut curioasa cu frantuzismele tale. Am sa-i fac curand!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved