• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Moda de toamnă-iarnă adaugă în ciocolată tutun, Roquefort, Worcester Sauce, wasabi…

Sep 02, 2011 costachel Fițe peste fițe, Mozaic 8


La fel ca și iubitorii vinului, amatorii de ciocolată formează și ei un grup de pasionați, care căută mereu arome noi, organizează degustări și caută asocieri gastronomice cât mai reușite.

Aromele subtile din ciocolată au ajuns să fie apreciate precum complexitatea unui vin bun, spune Paul A. Young, proprietarul buticurilor cu același nume din Londra și autorul volumului Adventures with Chocolate, recent premiată ca fiind Best Chocolate Book in the World. Consumatorii încep să-și pună tot mai multe întrebări despre proveniența boabelor de cacao, cine le cultivă, cine le procesează, dacă sunt sau nu chimizate etc.

„La nivel global, o mulțime de oameni devin micro-experți în ciocolată și caută autenticitatea”, spune el într-un interviu acordat AFP/Relaxnews.

Young a mai afirmat că vede o creștere semnificativă a interesului pentru înțelegerea nuanțelor și misterelor ciocolatei. Sporește îndrăzneala și apar tot mai multe ciocolate speciale, care folosesc baza de cacao ca pe un vehicul pentru arome noi. Și, la fel ca în cazul restaurantelor și patiseriilor, se acordă o importanță aparte ingredientelor locale și de sezon.

Plus că, la fel ca și la vin, contează terroir-ul. Astfel, pentru că în Ecuador plantațiile de cacao conviețuiesc cu cele de banane și mango, ciocolata din zonă va împrumuta aromele acestor fructe. În schimb, cea provenită din Madagascar este mai acidă și se asociază foarte bine cu fructele roșii.

Pentru sezonul toamnă-iarnă, Young a pregătit bomboanele de ciocolată Smoky, al căror gust este îmbogățit cu whisky Lagavulin, vechi de 16 ani, tutun Black Cavendish, ceai chinezesc Lapsang Souchon, scorțișoară și cardamom.

Tot el propune și ciocolata The Cheeseboard, pentru care a parfumat-o cu Roquefort, alune de pădure și țelină. Și mai există în colecția lui alte arome de toamnă, care includ wasabi, coriandru, măr și Worcester Sauce.

Toate aceste creații vor fi lansate în premieră la sfârșitul acestei săptămâni, la Speciality Chocolate Fair, o secțiune a Speciality and Fine Foods Fair, eveniment care va începe duminică, la Londra, anunță Relaxnews, preluat de The Independent.

În imagine, produse de ciocolată Paul A. Young, expuse la magazinul său din Soho.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinul de ciocolată face ravagii în SUA și Marea Britanie Dorește cineva o ciocolată cu brânză? Bomboane de ciocolataAjunge ciocolata mai scumpa decat aurul? Berea cu ciocolată face furori în Statele Unite

  • ciocolata, Marea Britanie, targ, whisky

8 thoughts on “Moda de toamnă-iarnă adaugă în ciocolată tutun, Roquefort, Worcester Sauce, wasabi…”

  1. Ana 03/09/2011 at 07:31

    Va rog frumos, un pic de atentie, ca-i pacat de blogul asta: in titlu e “Worchester”, in text e “Worcester”, cind de fapt e “Worcestershire”.

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/09/2011 at 08:49

      In titlu a fost o greseala tampita de culegere, pe care am si remediat-o (multumesc frumos!). Cat despre Worcester-Worcestershire, sunt admise ambele variante (o dovada aici), cu precizarea ca, din cate stiu, varianta originala Lea & Perrins (achiziționata in 2005 de Heinz) este intotdeauna Worcestershire (iar mai multe detalii gasiti aici), in timp ce sosurile similare ale altor producatori folosesc ambele denumiri.
      Si multumesc frumos pentru aprecierile implicite 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 03/09/2011 at 10:39

    Asa e, ambele sunt corecte, ca si eu imi mai scrantesc degetele scriind Worcestershire. nu spune si preturile pe acolo? Ca o ciocolata din aia cu Whiskey de 16 ani as incerca si eu. Exceptand ciocolata 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/09/2011 at 11:09

      Nu stiu preturile la ciocolate, dar o sticla de Lagavulin 16 Year Old costa între 40 și 45 de lire sterline. Nu mai transform în lei, că n-are rost 🙂

      Reply ↓
  3. aphextwinz 03/09/2011 at 13:05

    Am baut un Glenfiddich de 18 acum niste ani cu 60 de lei cinzeaca (nu mai transform in lire ca nu are rost 😀 )

    Dar merita fiecare banut.

    Multa sanatate si asteptam articole noi!

    Reply ↓
  4. costachel Post author03/09/2011 at 15:29

    Multumesc frumos, asijderea! Si o nedumerire: articolele sa fie despre ciocolata sau despre whisky? 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 04/09/2011 at 09:51

    e, eu cu dulciurile nu am legat prietenii, trageti si dvs concluzia 🙂 oricum e interesanta ideea cu articole, eu, cel putin, nu prea am rabdare sa citesc pe net tot ce apare asa ca sunt binevenite toate 🙂

    sanatate si final de saptamana placut in continuare!

    Reply ↓
  6. costachel Post author04/09/2011 at 10:26

    Am ințeles, mulțumesc frumos și mătăluță asijderea 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved