• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mielul nostru care nu-i de toate zilele

Apr 23, 2011 costachel Editoriale, Mozaic 4


De Paști, se știe, aproape tot românul mănâncă miel, fie el deghizat în borș, drob ori friptură, acompaniat de o salată verde cu ridichi, după ce în prealabil a ciocnit câteva ouă roșii și taman înainte de a se înfrupta din pască și cozonac. Nimic de zis, e un meniu tradițional, foarte plăcut și pe care îl respectăm, total sau parțial, fie și numai din motive de tradiție. Mâncăm zdravăn în prima zi, mai gustăm puțin la prânzul următor și gata, următorul miel îl cumpărăm la anu’ și la mulți ani, hai noroc vecine, Hristos a-nviat! În cel mai bun caz, ne mai revoltăm puțin și retoric când aflăm că toți mieii ne pleacă spre Turcia, stivuiți cu grijă în nenumărate TIR-uri (discuție de șpriț, nu se pune!). După care ne aducem aminte de fiul oii abia în anul următor, când tot ciclul descris mai sus se repetă implacabil. Timp în care în farfuriile noastre poposesc doar porcul și pasărea, deranjate uneori de o bucățică de vită (mă refer doar la carne, vegetarienii sunt rugați să nu se revolte!)

Chiar așa, oare de ce n-om mânca noi, românii, carne de miel mai des? E bună, e fragedă, e ieftină (uitați de specula specifică Sărbătorilor pascale!) și n-ar fi chiar o problemă să o găsim pe aproape întreaga perioadă a anului. Unde mai pui că pe teritoriul mioritic mai sunt cunoscute și alte rețete, dintre care mielul haiducesc, copt în blană într-o groapă plină cu jăratec, merită oricând un premiu de excelență.

Detractorii tinerei ovine au la îndemână doar două argumente, ambele demontabile cât ai bea un pahar de pelin. Mai întâi, susțin ei, nu-nțelegi nimic din carnea lui, mai mult oase și puțină carne pe deasupra. Și unde mai pui, în al doilea rând, că amărâtă aia de cărniță mai are și acel miros specific, de care a scăpat parțial doar oaia aia de Dobrogea (batal!).

La primul argument se răspunde lesne că bine-i zic occidentalii micuțului care are până la 10 kile „miel de lapte”, că altceva nici nu-i, mielul propriu-zis fiind, zic ei și au perfectă dreptate, cel care are între 10 și 20 de kilograme (uneori chiar mai mult) și o vârstă cuprinsă între 80 și 130 de zile. La gramajul astă are carne pe oase? Ba bine că nu! Dacă Paștele cade prea devreme, apar probleme, desigur, dar e clar că după aceea nici capul n-ar trebui să ne doară. Și cum ăsta e intervalul de timp despre care vorbeam, putem bea prima gură din pelinul respectiv.

În ceea ce privește mirosul, treburile sunt și mai simple. Nu carnea e cea care are mirosul respectiv, ci grăsimea. Așadar, nu ne rămâne decât să-l degresăm cu grijă, parțial sau chiar total, să-i dăm condimentele care-i plac (usturoiul și rozmarinul vor fi întotdeauna primele pe listă), după care nu ne rămâne decât să constatăm că pariul cu timpul și pelinul e câștigat. Carne este din belșug, ba chiar mai și miroase foarte bine.

Putem așadar mânca miel și după Paști? Desigur, numai să vrem. Mergem la turci, îi recuperăm și să te ții bairam. Că teoria de mai sus o fi ea corectă, dar până să găsim miel în piață și în magazine și vara, mai va! Așa că multă vreme va mai trece până când turcii nu ne vor mai spune aferim! pentru miel nouă, ghiaurilor.

Cât despre pelinul invocat în narațiune, firește că a fost doar o figură de stil, să nu deduceți că s-ar fi apucat producătorii să recupereze această veche tradiție…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mămăliga noastră, cea de toate zilele și nu numai De Paști, 25 de lei carnea de miel, 20 de lei brânza UE vrea să adauge insecte în meniul nostru zilnic Puiul cerșetorului, adică un fel de văr din China al mielului nostru haiducesc

  • gastronomie, miel, Pasti, Romania

4 thoughts on “Mielul nostru care nu-i de toate zilele”

  1. Simon 23/04/2011 at 12:45

    …noroc ca otomanii sunt raspanditi si macelariile halal sunt destule, cel putin in Bucuresti. Başca asistenţa otomana în materie de condimente. Drept e, mielul de Anatolia pare un alt animal :D. Nu mai vorbesc de chebapurile cu bul biber

    Reply ↓
  2. livia 24/04/2011 at 10:45

    Paste fericit!
    Sa aveti parte de multe bucurii, de sanatate si sa fiti fericit impreuna cu familia.

    Reply ↓
  3. costachel Post author25/04/2011 at 11:42

    Multumesc frumos și Hristos a-nviat!

    Reply ↓
  4. cofi 26/04/2011 at 13:07

    Nu se putea spune mai bine oful meu!! Noroc ca am o macelarie arabeasca aproape ca pana a aparut deja faceam cu nervii cautand carne de miel, in afara de perioada pascala.
    Adica nu oaie batrana!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved