• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Metoda georgiană de vinificație în kvevri a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Dec 13, 2013 costachel Mapamond, Mozaic 2


kvevri

UNESCO a înscris săptămâna trecută metoda georgiană antică de vinificare în kvevri pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. O veste mai mult decât îmbucurătoare pentru statul gruzin și podgorenii săi deoarece, pe lângă satisfacția recunoașterii istorice și culturale, această măsură reprezintă și un mijloc de promovare pentru vinurile georgiene.

În acest sens, Lado Uzunashvili, viticultor la Château Mukhrani, a declarat pentru Decanter:

„Această recunoaștere din partea UNESCO ne va ajuta să ne promovăm metoda noastră tradițională de vinificație. Dar ea va permite Georgiei să-și revendice bazele vinificării, ce nu vor mai putea fi contestate.”

Conform declarației UNESCO, vinul joacă un rol extrem de important în viața georgienilor, mai ales în cazul celebrării unor ritualuri laice sau religioase. Pivnița de vinuri este în continuare considerată ca fiind locul cel mai sacru al căminului. Iar tradiția de vinificare în kevri definește viața comunităților locale și reprezintă o componentă esențială a identității culturale și a istoriei gruzine.

Ce este acela kvevri

Un kvevri (ortografiat uneori și „qvevri”) este un recipient de lut în formă de ou, folosit pentru vinificare, maturare și păstrare. Mărturiile arheologice indică faptul că primele kvevri au fost făcute și utilizate cu 8.000 de ani în urmă.

Procesul de vinificare se realizează prin presarea strugurilor și turnarea mustului, împreună cu sâmburi, pielițe și ciorchini, într-un astfel de vas, care apoi este închis și îngropat în pământ timp de 5-6 luni.

Aceasta practică a început recent să se răspândească și în alte țări, precum Armenia, Slovenia, Croația, Italia și Statele Unite.

Foto: domainegeorgia.com

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pizza napolitană, în Patrimoniul cultural al UNESCO? vin roșu cola Rouge SucettePrimul carcalete cu cola din lume a fost lansat la Vinexpo 2013 Provino – și a fost ziua a doua Struguri Isabella filoxeraFiloxera în România? Parc-a fost ieri…

  • Georgia, UNESCO, vin

2 thoughts on “Metoda georgiană de vinificație în kvevri a fost inclusă în patrimoniul UNESCO”

  1. aphextwinz 13/12/2013 at 14:03

    Si oare cum iese vinul dupa metoda asta? CHiar as fi curioasa.

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/12/2013 at 12:51

      Păi presupun că bun, ținând cont că metoda este preluată, iaca, și de alții. Încă n-am dat peste vreun vin georgian tradițional, dar nu mi-am pierdut speranța 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved