• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mere coapte umplute

Aug 21, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete lacto-vegetariene 1


Mere coapte? Parcă vă și aud spunând: a înnebunit fraierul asta cu rețetele lui, păi e banal de-a dreptul desertul asta, îl făcea bunica atunci când avea prea multa treabă în rest și voia să ne astupe repede gura. Corect, așa e, numai că rețeta asta (care nu-i cine știe ce românească, umbla brambura prin mai toată lumea) poate fi repede îmbrăcată în straie de sărbătoare așa de frumoase că uiți repede cum arăta dumneaei în catrință, fota și opinci. Nu credeți? Păi înseamnă că e timpul să încalec pe-o șa și să vă spun rețeta asa:

4 mere de aceeași dimensiune (optim ar fi să fie mari, desigur),
500 g fructe de pădure, amestecate dacă se poate (proaspete în sezon, congelate în restul timpului),
unt,
1 lămâie,
4 linguri de zahăr,
ceva frișcă pentru decor.

Dacă e cazul, începeți prin a decongela fructele, dacă nu, mulțumiți-vă să le spălați și să le curățați. Spălați și merele, tăiați un capac în partea superioară și scobiți-le, lăsând un perete de circa 1 cm. Presărați interioarele cu 2 linguri de zahar și puneți în fiecare o bucățică mică de unt.

Aliniați-le într-o formă care merge la cuptor, fiecare măr cu căpăcelul lui pus, și coaceți-le în cuptorul încălzit la maximum timp de 10 minute (sau până când sunt gata, depinde și de cuptor). Scoateți-le din forma și lăsați-le să se răcească.

În acest timp amestecați fructele cu zeama de lămâie (filtrată) și cu zahărul rămas. Omogenizați cu foarte multă grijă și umpleți merele (ce vă rămâne, puteți după aia să puneți pe platoul pe care le veți servi).

Decorați cu frișcă (eventual și cu frunzulițe de mentă, dacă aveți), puneți la loc căpăcelele și serviți.

Vinul trebuie să fie dulce, dar tânăr și sprințar.

Și sper că sunteți acum de-acord că, dacă haina nu face pe om, atunci umplutura și decorul pe mărul copt mai mult ca sigur.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mere caramelizate cu susan Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Tort de mereTort de mere Tartă cu mere

  • cuptor, desert, dulce, frisca, fructe de padure, mere

One thought on “Mere coapte umplute”

  1. Dorinel 25/10/2010 at 16:30

    foarte bine arata dar din lipsa de ingrediente am gasit o alta reteta…cu acelasi nume intr-o carte de bucate,suna cam asa:
    1 kg mere, 2 oua, 100 g stafide, 150 g franzela, 100 ml lapte, 150 g zahar. Merele se spala si se taie la fiecare cate un capac, dupa care se scobesc cu lingurita. Se prepara o compozitie formata din: carnea scobita a merelor, franzela inmuiata in lapte si bine stoarsa, stafide, zahar si oua. Cu aceasta compozitie se umplu merele, se pun in tava si se dau la cuptor. Se prepara un sirop gros din restul de zahar, iar cand merele sunt coapte se insiropeaza.
    Eu am sa adaug la compozitie, daca tot e toamna, niste miez de nuca si cam asta e. Deja simt mirosul de mar copt si caramelizat.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved