• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Marar

Jul 31, 2008 costachel Dicționar de verdețuri, Dicționare 6


(Anethum graveolens) O verdeata draga noua, astora mai nordici, pe care altii, de pe meleaguri mai insorite, o redescopera abia acum. Culmea e ca originile verdetii asteia sunt cu siguranta din bazinul mediteranean, fiind prezent acum 5000 de ani in medicina egipteana. Mai mult, era, alaturi de menta si de chimen, un condiment foarte important, deoarece pe ele se percepea taxa (stim asta din Evanghelia dupa Matei). Nu cred ca-i cazul sa va spun unde trebuie folosit, dar ma simt dator sa va reamintesc doar ca e perfect in salate (mai ales de castraveti), in sosurile cu smantana si frecat cu urda. Si el e sensibil, nu-i place sa fie fiert si rezista cam prost la conservare. Face echipa foarte buna cu patrunjelul si usturoiul, dar se simte bine in compania tuturor verdeturilor primavaratice.

In alte limbi: aneth (fr.), dill (engl.), aneto (it.), dill, gurkenkraut (germ.)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Hasmațuchi Rozmarin Busuioc Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea

  • Anethum graveolens, verdeturi

6 thoughts on “Marar”

  1. Gea 15/07/2010 at 12:16

    Si se mai face si rachiu 😀
    “Fiind înainte de prânzul cel bun, gândesc să ne aţâţăm pântecele c-o ţucsuială de mărar.”, “îşi umpluse un pocal cu vutcă frâncească de mărar,de France” – Rodica Ojog-Brasoveanu – “Vulturul dincolo de cornul lunii”
    Am intalnit fercvent in cartile doamnei referiri la rachiul de marar dar n-am reusit sa ma lamuresc despre ce e vorba mai exact. Matale stii ceva?

    Reply ↓
    1. Costachel 15/07/2010 at 20:37

      Da. Rodica Ojog Brasoveanu a confundat anasonul (anise in franceza), care se foloseste, in Franta, la absint, pastis si anisette (la care o fi facand referinta, Dumnezeu stie!), cu mararul (aneth). Din care nu se face nici o bautura.
      Alte bauturi din anason, ca sa ramanem doar in zona noastra, grecescul uzo, turcescul raki, dar si bulgareasca&romaneasca mastica.

      Reply ↓
      1. Marcian Dumitrescu 15/06/2021 at 21:52

        Multumesc si eu, acum reciteam “Vulturul dincolo de cornul lunii” si ma macina aceeasi intrebare!

        Reply ↓
  2. Gea 16/07/2010 at 10:27

    Multumesc de lamuriri, de mult ma macina intrebarea. Acum ca zisesi, fac legatura si cu rachiul de anason al lui Margelatu.

    Reply ↓
  3. aphextwinz 21/07/2010 at 00:24

    Mai e o chestie, am citit undeva (si nu mai stiu unde, precis pe un site cu plante) ca denumirea in limba romana a mararului a fost tot dintr-un soi de confuzie cu a anasonului, care are frunzele asemanatoare, care in greaca veche se chema maratho.

    De aici a ramas la noi marar ceea ce in alte tari alte denumiri, oricum inca e confuza (pentru mine) etimologia cuvantului.

    Se pare ca in Romania e singurul loc unde se intalneste denumirea aceasta sau apropiata de cea din greaca veche. Celelalte sunt legate de aneth, anethum, aneto, numai la noi e marar 😀

    Reply ↓
    1. Costachel 21/07/2010 at 10:39

      Micul dictionar enciclopedic din 73 e nehotarat, trimitand atat la albaneza (mëraj), cat si la neogreaca (márathron). Altii mai trimit si la ebraica (maror). Sincer, uitandu-ma la diversi bucatari (strainezi sau chiar bastinasi) cum bajbaie printre denumirile gastronomice romanesti, sunt ferm convins ca totul a pornit de la un bucatar de domnitor fanariot. Nu de alta, dar expresia “a te baga in vorba ca mararul in ciorba” (adica nepoftit) indica foarte clar ca nu vorbim de o verdeata traditionala, ci de una de data mai recenta. De unde si denumirea ei nelatineasca, nici macar slavoneasca.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved