• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Manhattan. Cocktail-ul, nu cartierul

Oct 28, 2010 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare 3


Manhattan este un cocktail clasic, apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Una dintre legendele cele mai răspândite (și destul de puțin plauzibilă) ne spune că a fost inventat în 1876 de un oarecare dr. Iain Marshall, pentru un banchet oferit, la Manhattan Club din New York, în onoarea unui candidat la președinție, Samuel J. Tilden. Și o precizare deloc lipsită de interes: gazda evenimentului ar fost adică Jennie Jerome, mai cunoscută ca Lady Randolph Churchill (și, desigur, ca mama lui Winston). Că acest lucru este, din mai multe motive, imposibil, contează prea puțin: dă bine într-o legendă prezența unui nume celebru (și aristocratic), nu?

Oricum, se pare că respectivul eveniment a fost cel care a lansat băutura în „lumea bună”, numai că aceasta ar fi fost inventată mai devreme (să notăm însă totuși că Larousse gastronomique da, din păcate fără detalii, ca an al apariției 1882, deci după).

În fine, n-are rost să rămânem prea mult în zona legendelor mai mult sau mai puțin discutabile; cert este că toată lumea e de acord asupra compoziției inițiale (proporțiile sunt date după International Bartenders Association):

5 părți rye whiskey (detalii găsiți aici)
2 părți vermut italian roșu dulce
2 picături de Angostura
Se decorează cu o cireașă confiată. Se servește cu sau fără gheață.

Acesta este Classic sau Sweet Manhattan. Dar, desigur, ca în cazul oricărei rețete venerabile, variantele sunt nenumărate și merită, măcar unele dintre ele, pomenite. Așadar, păstrând whiskey-ul (dar care mai poate fi și Canadian rye, bourbon, blended sau Tennessee whiskey) și umblând doar la vermut, mai obținem:

Dry Manhattan – vermutul e sec, iar cireașă înlocuită cu lămâie;
Perfect Manhattan – vermut dulce și sec, în părți egale, tot cu lămâie;
Ruby Manhattan – cu vin de Porto în loc de vermut.

Iar dacă înlocuim whiskey-ul cu altceva, vom bea

Scotch Manhattan (sau Rob Roy) – cu scotch whisky în loc de rye whiskey;
Brandy Manhattan – cu (evident!) brandy;
Metropolitan – tot cu brandy, dar în proporție de 3-1;
Cuban Manhattan – cu rom brun;
Latin Manhattan – părți egale de rom alb, vermut sec și vermut dulce, plus picătura de Angostura;
Southern Comfort Manhattan – cu Southern Comfort.

Și, uneori, se schimbă doar garnitura. Așa că, indiferent dacă e Sweet, Dry sau Perfect Manhattan, dacă înlocuiți cireașă cu o măslină se cheamă Leeroy Jenkins.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cele mai bune cocktail-uri din New York Sazerac, legendarul cocktail din New Orleans Cele mai bune 5 cocktail-uri pentru noaptea Oscarurilor Cel mai scump cocktail - Salvatore's LegacyCel mai scump cocktail din lume: 6800 de euro paharul!

  • Angostura, bourbon, cocktail, rye, vermut, whiskey, whisky

3 thoughts on “Manhattan. Cocktail-ul, nu cartierul”

  1. aphextwinz 29/10/2010 at 22:48

    Om rau, matale stii ce pofta imi faci la ora asta la care nu mai pot decat sa vad decat daca s-a stricat vinarsul de Jidvei? Eeeee comedie 😀

    Sanatate si noroace!

    Reply ↓
    1. Costachel 30/10/2010 at 09:01

      Eeee, eu nu m-am mai intalnit cu numita licoare de vreo 8 ani. Tot foarte buna a ramas?

      Reply ↓
  2. aphextwinz 30/10/2010 at 11:58

    De mare exceptie. Scump, dar face. Adica face mai mult decat posircile care au pe eticheta cognac sau whiskey cu care se compara la pret, nu ma pricep la alcool in sensul de cunoscator, decat asa, ca om de pahar de profesie mesean, dar va zic, asa o aroma lasa, asa de fain se intelege cu valul palatin si atat de bine miroase a sarbatoare cand desfaci sticla … ca iar imi fac pofta singura.

    Eu am gasit intr-un singur magazin (nu stiu daca e la dvs acolo, incepe cu M si se termina cu ega, ca sa nu lasam aici motiv de reclama. Si e cu imagine pe urma 😀 poate dati de dansul pe acolo de o pohta, 63 de lei sticla).

    Reply ↓

Leave a Reply to aphextwinz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved