• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor

Aug 17, 2011 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete de post 8


Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor

Tot de la domnul Marian Rădulescu ne vine mâncărica asta de sezon, cu vinete, dovlecei și roșii. Și tot de la „sârbii” din Buzău (mari grădinari, domnule!) provine ea. Din păcate, poza finală era un pic cam prea „defocusată”, așa că am ales o poză intermediară dintre cele trimise (după turnarea primului strat de roșii). Acestea fiind zise, nu-mi mai rămâne decât să precizez că, dacă ați ajuns aici căutând mâncăruri de post, firește că, la nevoie, puteți elimina capacul final. Și gata, dau drumul la narațiune!

Este vremea legumelor și mai alesa a roșiilor, dovleceilor și vinetelor. Îmi permit să vă trimit o rețetă, pe cat de simplă, pe atât de rapid de preparat. Sârbii o fac seara când vin de la grădini.

Iau 2-3 vinete potrivite, mai ales din cele fără semințe, le curăț coaja un rând da, unul nu. Le tai în rondele groase în jur de 3 mm și le călesc în puțin ulei.

În același timp pun în apa o jumătate de kil și mai bine de roșii și le dau într-un clocot.

Curăț de coajă, tot un rând da, unul nu, un dovlecel nu mai gros de 4-5 cm, îl tai rondele de circa 3 mm. Dau roșiile prin sită, călesc și dovleceii.

Apoi tai o ceapa potrivită cât mai mărunt și o călesc împreună cu un morcov dat prin răzătoare. În momentul în care devine ceapa sticloasă, torn sucul de roșii, cu piper, mărar și puțin busuioc, potrivesc din sare și las să scadă cât mai mult.

Așez într-un vas de Jena un strat de rondele de vinete cât să acopere bine fundul, apoi torn jumătate din roșiile scăzute, iarăși un strat de vinete și rondele de dovlecei, restul de roșii și deasupra așez artistic rondele de dovlecel. Pun un capac cu ou bătut cu puțină făină și mult mărar.

Dau vasul la cuptor circa 40-45 de minute, la foc de circa 200 de grade. După ce se răcește se servește împreună cu pâinișoară de casă și, chiar dacă unii se scandalizează, cu o cinzeacă de rachiu.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinete, dovlecei și roșii la cuptor Penne cu vinete, dovlecei și roșii Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Mâncărică de vinete, ardei și roșiiMâncărică de vinete, ardei și roșii

  • ceapa, dovlecei, Marian Radulescu, rosii, vinete

8 thoughts on “Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor”

  1. adriatika 17/08/2011 at 18:26

    O sugestie: incepeti cu o lista a ingredientelor ca sa stiu daca ma duc la piata sau am in casa tot ce imi trebuie.
    Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/08/2011 at 19:02

      Am început deja de vreo două zile operațiunea de rescriere în (aproximativ) sensul ăsta, numai că de la coadă, si o să mai dureze cam o lună până ajung la cap. Dar cele noi, firește, le voi scrie direct așa.
      Pe de altă parte, în cazul rețetelor trimise de cititori (cum e și cazul de față), intervin cât pot de puțin în text. În fine, să le termin pe-ale mele și am să văd ce fac și cu ale musafirilor 🙂

      Reply ↓
  2. Marian Radulescu-sibiprod 18/08/2011 at 14:04

    Draga Adriatika.
    Postarea acestor retete, pentru mine cel putin, este o deconectare ceea ce doresc si celor ce le citesc. Lecturarea altor retete este o activitate care ma relaxeaza si ma inspira in a pregati o alta reteta. De fapt, vorba unui clasic in arta culinara, cartile de bucate sunt doar un ghid. De aceea eu nu dau retete „tehniciste” pentru ca le-ar strica savoarea…
    Cu bine..

    Reply ↓
  3. aphextwinz 19/08/2011 at 12:51

    “să le termin pe-ale mele”

    carte noua? sa ne anuntati din vreme.

    Reply ↓
  4. costachel Post author19/08/2011 at 13:54

    Aaa, nu carte noua, munca de jos pe site, la scos ingredientele mai in evidenta 🙂

    Reply ↓
  5. kinn 19/08/2011 at 14:07

    Intrebare de bucatar ageamiu care vrea sa-i faca o surpriza sotiei: tre sa iasa asa ca in poza? Ca nu vad, de exemplu, rondelele de dovlecel de deasupra.

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/08/2011 at 14:14

      Dupa cum spuneam si in paragraful introductiv, e doar o poza intermediara 🙂

      Reply ↓
  6. kinn 19/08/2011 at 15:18

    Ah, da, nu remarcasem. Multumesc pentru raspuns 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved