• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncărică de vinete, ardei și roșii

Sep 09, 2013 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 7


Mâncărică de vinete, ardei și roșii

De multe ori, delicioasa mâncărică de vinete, ardei și roșii se face aproximativ în același timp cu zacusca. E și normal, de altfel, pentru că întotdeauna vor rămâne ardei, gogoșari și vinete care, din varii motive, nu pot fi copți/coapte. Și cum ar fi mare păcat să le aruncăm („la cât am alergat, dragă, pentru aprovizionare…”), soluția cvasi-obligatorie devine transformarea lor în această mâncărică foc de gustoasă și de versatilă. E drept, trebuie oleacă de muncă și în cazul ei dar, cum avem deja antrenamentul făcut cu zacusca, ni se va părea floare la ureche!

Firește, cantitățile (ba chiar și ingredientele) sunt oarecum variabile, din motivul arătat mai sus. Dar, ca să avem o bază de discuție, să zicem că avem nevoie, pentru o cratiță corespunzătoare, de

1 kg gogoșari,
1/2 kg ardei (kapia și grași),
2 vinete potrivite,
1 kg ceapă,
1 kg roșii,
1-2 morcovi,
1 căpățână de usturoi,
ulei,
dafin (după gust),
sare și piper (tot așa).

Mai întâi, firește, trebuie spălate, uscate și tăiate (sau date prin răzătoare, cazul morcovului) legumele. Nu și roșiile, care trebuie opărite scurt, curățate de pielițe și semințe, iar abia apoi mărunțite.

Căliți mai întâi ardeii și gogoșarii în puțin ulei. Sărați ușor, căliți până se înmoaie și scapă de lichid. Scoateți-i deoparte, adăugați puțin ulei și căliți vinetele. Trimiteți-le și pe ele într-un alt vas.

Încă puțin ulei, încingeți bine și căliți usturoiul, ceapa și morcovul. Când ceapa a devenit translucidă, adăugați ardeii și vinetele. Lăsați-le pe toate la înăbușit vreo 10 minute, amestecând des.

Stingeți cu roșiile, adăugați aromele și lăsați să fiarbă până când ajungeți la consistența dorită (că unii vor mâncărica mai în zeamă, alții o preferă scăzută bine, s-o poată pune direct pe pâine). La final, reglați de sare și piper.

Variantele (și nu mă refer aici doar la cantități) sunt, desigur, nenumărate. Puteți renunța, de pildă, la morcovi, dar atunci s-ar putea să vreți să adăugați o linguriță-două de zahăr. Bineînțeles că picanteria (apropo, nu uitați să verificați ardeii și gogoșarii, să nu aibă vinișoare iuți!) ar putea să vină și de la niște ardei iuți. Ca și la zacuscă, niște ciupercuțe călite separat n-au ce să strice. Și, dacă vreți s-o trimiteți și mai clar spre mâncărică, niște verdeață presărată spre final (cu o mențiune specială pentru frunzele de țelină) va fi exact ceea ce trebuie. Iar exemplele ar putea, firește, continua.

Cum servim această mâncărică de vinete, ardei și roșii? Păi, dacă-i vorba despre temperatură, știu vreo doi care o preferă caldă, dar parcă-i mai bună răcorită sau chiar rece de-a binelea. Cât despre acompaniamente, dacă unii preferă pâinea proaspătă (sau mai veche, dar prăjită), alții o înzdrăvenesc întovărășind-o cu orez, cartofi natur sau paste. Și, deloc în ultimul rând, o să meargă și ca garnitură (cam improvizată) lângă vreo friptură.

A, dar să nu uit: mâncărica noastră mai poate și pusă în borcane și pasteurizată, exact precum zacusca (de asta îi mai zic unii acestei preparații „zacuscă necoaptă”).

Ce bem? Păi e clar că, dacă a noastră mâncărică de vinete, ardei și roșii va fi garnitură, atunci vinul va trebui ales după ingredientul de bază. În schimb, dacă e solistă, cere un vin sec ușor, proaspăt și răcoritor, ca să contrabalanseze călirea și fierberea îndelungată. Culoarea contează mai puțin (știu destui care preferă un roșu ușurel și la zacuscă, și la mâncărica asta); mai importantă e ideea că vinul nu trebuie aibă arome de la toate fructele mapamondului. N-are rost.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Penne cu vinete, dovlecei și roșii Default ThumbnailMâncare de vinete, ardei copți și roșii Vinete, dovlecei și roșii la cuptor

  • ardei, ardei kapia, ceapa, gogosari, rosii, vinete, zacusca

7 thoughts on “Mâncărică de vinete, ardei și roșii”

  1. Maria 15/08/2017 at 14:37

    Vă rog spuneți cum se pregătesc vinetele pentru această mâncare. Se spală și se scurg? Se taie rondele? Se curăță de coajă? Scuze, sunt începătoare cu vinetele, nu mi-au plăcut până acum 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/08/2017 at 09:51

      După ce se spală și se scurg, vinetele pot fi lăsate cu coaja sau curățate ca pentru Imam baildi (longitudinal, o fâșie da, una ba). Apoi, în funcție de mărimea vinetei sau de pofta de moment, se taie rondele sau bucăți. Și, deși soiurile moderne n-au musai nevoie, nu strică să le sărați și să le lăsați la scurs într-o strecurătoare.

      Reply ↓
  2. Maria 27/08/2017 at 13:13

    Mulțumesc mult, maestre! E ieșit de milioane!

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/09/2017 at 12:22

      Nu-i meritul meu, e doar al celei care a gătit 🙂

      Reply ↓
  3. Mihaela 14/06/2018 at 10:56

    Mie mia esti scrisoare 😐 si nu stiu de ce

    Reply ↓
    1. Mihaela 14/06/2018 at 10:57

      Mie mi-a iesit acrisoara si nu stiu de la ce 😐 o fi de la roșii

      Reply ↓
      1. costachel Post author16/06/2018 at 13:35

        Aproape sigur. Dacă roșiile nu-s dulci, un pic de zahăr nu strică. Sau, mai bi ne, un morcov în plus.

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved