• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncărică de dovlecei

Aug 17, 2009 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 0


Mâncărică de dovlecei

Nu mai făcusem demult o mâncărică de dovlecei și noroc că am văzut la aprozarul din colț niște împricinați nu prea mari, că altfel nu știu dacă-mi aduceam aminte până la anul de rețeta asta estivală. Și păcat ar fi fost pentru că, chiar dacă nu-i cine știe ce mare filosofie și nici vreo lovitură gastronomică de excepție nu e, ar fi păcat să treacă vara și să nu folosim dovleceii (și) în felul asta.

Așa că dotați-vă cu

1,5 kg dovlecei,
2-3 cepe,
1 morcov,
4-5 roșii,
1-2 ardei (preferabil kapia),
1/2 căpățână de usturoi,
ulei,
cimbru,
mărar,
pătrunjel,
sare și piper.

Singurul lucru mai neplăcut la aceasta rețetă, altminteri simplă, e că se face pe bucăți. Așa că începeți prin a curăța dovleceii (inclusiv de semințe, dacă-s mari). Tăiați-i bucăți potrivite, presărați-i cu sare și lăsați-i la scurs. Ștergeți-i după vreo oră cu un șervet curat (sau cu hârtie absorbantă), căliți-i cu puțin ulei, cât să ia gust de prăjeală (nu trebuie să-i rumeniți) și lăsați-i deoparte, până le vine iar rândul.

Cât timp stau dovleceii la scurs, opăriți scurt roșiile, dați-le jos pielița, tăiați-le mărunt și amestecați-le cu puțină sare, piper, cimbru și usturoiul tocat.

Curățați ceapa, morcovul și ardeii, mărunțiți-le și puneți-le la călit cu puțin ulei. Când s-au înmuiat, puneți dovleceii, turnați cam o cană de apa fierbinte, amestecați bine și puneți capacul. După vreo cinci minute adăugați și roșiile, lăsați să fiarbă încă vreo cinci minute, reglați de sare și piper, presărați verdeața tocata mărunt, puneți capacul și stingeți focul.

După vreo jumătate de oră, dacă vă e tare foame, puteți să-i puneți în farfurii, dar mă văd obligat să vă spun că dovleceii preparați așa sunt buni și calzi, însă reci sunt absolut grozavi.

Ce trebuie musai să mai știți la rețeta asta e că principalul secret e să nu treceți dovleceii din fiert. Așa că, mai ales dacă folosiți o oala de inox, cu capac așijderea (în care mâncarea rămâne clocotită ore întregi), respectați întocmai timpii de mai sus, chiar dacă aveți senzația (adevărată!) că leguma-i încă crudă la final. Fiți pe pace, fierberea va continua și după ce ați stins focul, iar dovleceii vor fi numai buni în farfurie.

Iar dacă veți finaliza fierberea în cuptor (30 de minute, 175ºC), așa cum s-a-ntâmplat cu mâncărica de dovlecei din poză, va fi un deliciu. Și tertipul e valabil, cred că v-am mai spus-o, pentru mai toate preparațiile cu sos de genul ăsta.

Cum îi servim? Simpli, cu pâine, dacă-s reci, iar dacă îi preferați calzi puteți fierbe niște paste și să le faceți cunoștință.

Cât despre vin, sigur că depinde și de cât usturoi ați pus în mâncărica de dovlecei, dar un Riesling Italian ar trebui să se descurce cu succes indiferent de circumstanțe.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Penne cu vinete, dovlecei și roșii Mancare de pui cu dovleceiMâncare de pui cu dovlecei Pilaf de dovlecei

  • ardei, ceapa, dovlecei, rosii, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved