Nu, această mâncare de porc cu ciuperci nu-i chiar o tocăniță, fiindcă prea puțină ceapă intervine în narațiune. E mai curând un soté, dar nu-i niciun păcat în asta, fiindcă astfel avem de-a face cu o rețetă mai rapidă, mai ușoară și cel puțin la fel de gustoasă. Plus că va fi mai pe placul celor care, din varii motive, nu prea agreează sosurile groase de ceapă.
Ce-avem nevoie? Notați:
400 g carne macră de porc, 500 g ciuperci proaspete, 1 ceapă potrivită, 3-4 căței de usturoi, 1 păhărel de vin alb sec, 1 conservă de roșii în bulion (400 g.), cimbru, pătrunjel, 2-3 linguri de ulei, sare și piper.
Încingeți uleiul într-o cratiță și rumeniți ușor carnea, tăiată cubulețe, pe toate părțile. Sărați, piperați, presărați cimbru, turnați puțin vin, puneți capacul și înăbușiți până ce carnea e aproape gata.
Scoateți-o pe o farfurie și, în grăsimea rămasă, căliți un pic ceapa și usturoiul, tocate mărunt. După vreun minut, adăugați ciupercile (spălate, uscate și tăiate). Căliți-le vreo 5 minute, amestecând.
Turnați peste ele restul de vin, roșiile mărunțite, sărați, piperați și lăsați să fiarbă toate împreună câteva minute. Puneți și carnea înapoi în cratiță și continuați fierberea până ce totul e cât se poate de fraged. Reglați gustul de sare și piper, presărați pătrunjelul (spălat, uscat, curățat și tocat). Amestecați, puneți capacul și stingeți focul.
Dacă aveți timp, ca la orice altă mâncare cu sos, ar fi mai bine dacă fierberea finală (și comună) s-ar desfășura în cuptor, să scadă sosul frumos și să se rumenească un pic.
Variante? Păi evident că puteți folosi și altfel de carne (vită sau pui, să zicem), reglând însă corespunzător timpii de înăbușire. Firește că puteți folosi și alte condimente ori verdețuri, după cum s-ar putea să vă surâdă ideea adăugării de smântână (2-3 linguri) cu câteva minute înainte de terminarea fierberii.
Garnitura pentru această mâncare de porc cu ciuperci rămâne la libera dumneavoastră alegere (orez, cartof, paste etc.). Cât despre vinul din pahare, el trebuie să fie roșu, sec și nu prea dur. Poate Pinot Noir, poate Fetească Neagră, cam pe-aici.
De abia astept sa o incerc!
Foarte buna! Multumesc pentru reteta!