• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de fasole verde

Jun 23, 2014 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete lacto-vegetariene 7


Mâncare de fasole verde

În principiu, această mâncare de fasole verde e una estivală și cât se poate de tradițională (de când a descoperit Columb America). Numai că, de la o vreme încoace, ea poate fi făcută în orice anotimp al anului, datorită neprețuitului ajutor al păstăilor congelate și al roșiile conservate (oricând de preferat celor turcești, de iarnă). Mai la vale vine însă varianta cu prospături a rețetei; dacă veți folosi fasole verde din pungă, vedeți și dumneavoastră ce scrie pe ea și adaptați rețeta în consecință.

1 kg fasole verde,
2 cepe,
1-2 morcovi,
4-5 roșii,
ulei,
verdeață (mărar, pătrunjel…),
usturoi (după gust)
sare și piper.

Curățați și spălați fasolea verde. Opăriți-o în apă sărată cam 10 minute (plus sau minus, depinde de mărimea păstăilor). Când a rămas un pic crocantă, al dente, ca să zic așa, scurgeți-o și răciți-o cu apă rece.

Curățați, spălați și mărunțiți ceapa și morcovul, căliți-le în ulei până se înmoaie. Răsturnați în cratiță păstăile, adăugați roșiile tocate (fără pielițe și sâmburi) și usturoiul pisat, amestecați și dați totul în câteva clocote (adăugați un pic din apa în care ați opărit fasolea verde, dacă ziceți că trebuie). Presărați verdeața tocată, reglați de sare și piper, puneți capacul și lăsați mâncarea să se răcorească un pic (parcă-i mai bună caldă, nu fierbinte).

Tertipuri? Păi ați putea, de pildă, să fierbeți mai întâi 1 morcov și 1 ceapă în apa în care veți opări fasolea verde (evident că le veți scoate din cratiță înainte de a pune păstăile). Sau, dacă nu țineți post, o idee foarte bună ar fi să frecați 3-400 g smântână cu usturoi pisat (măcar 1/2 căpățână), mărar, plus un pic de zeamă din cratiță și să răsturnați sosul astfel obținut peste fasole. Care fasole, cu sau fără adaosul smântânos, poate fi pusă la final în cuptorul încins la 200ºC, vreo 10-15 minute, să mai scadă și să se rumenească un pic.

Vinul pentru a noastră mâncare de fasole verde? Păi cu siguranță alb, ușor și sec. Poate o Fetească Regală, poate un Sauvignon Blanc…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fasole verde mocănească Salata de fasole verde cu nuci si portocaleSalată de fasole verde cu nuci și portocale Fasole verde cu smantanaFasole verde cu smântână Fasole verde cu ciuperci și smântână la cuptor

  • ceapa, fasole verde, morcovi, post, reteta, rosii, usturoi

7 thoughts on “Mâncare de fasole verde”

  1. Niko-LG 24/06/2014 at 13:39

    Nene Kostkele, La fix a picat reteta ! Kiar ieri al luat 2 kile de pàstài si aveam intentia sà caut o retetà. Nu o mai am. Và dau de veste, dupà ce-oi pregàti-o. Dac-oi “supravietui”. Pân-acum, am iesit la mal, dupà retele D-vs ! Dar, cum ulciorul nu merge de multe ori la fântânà, om trài si-om vedea, cum zice… proverbu’.
    S-auzim de bine !
    Cu MULTAMIRI !

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2014 at 09:46

      Cu multă plăcere!

      Reply ↓
  2. mari 28/06/2014 at 22:47

    Foarte interesanta atat reteta cat si micile ponturi pentru ea, felicitari, nu am mai vazut asa! Cum este sezonul fasolei verde, maine o voi incerca si eu. Tineti-o tot asa cu retetele, asteptam cat mai multe si va multumim ca le impartasiti si cu noi!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/06/2014 at 12:42

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. Iulia 04/08/2014 at 22:43

    Oare are ceva daca nu pun usturoi? Trec printro perioada mai sensibila si nu mai suport usturoiul.

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/08/2014 at 08:22

      De întâmplat n-o să se întâmple, firește, nimic catastrofal. De aia am și zis la usturoi „după gust”. Iar dacă gustul nu poftește usturoi deloc, n-am cum să mă opun 🙂

      Reply ↓
  4. Papi 21/05/2015 at 13:22

    Imi place la nebunie fasolea verde. Ieri am facut si eu, un pic altfel reteta dar la fel de delicioasa. Astazi am postat reteta pe blog.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved