• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de cartofi cu ciuperci

Aug 27, 2010 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post 4


Mancare de cartofi cu ciuperci

De fapt, corect ar fi fost iahnie, că doar v-am explicat cum stă treaba cu sosul ăsta cu multă ceapă&roșii. Dar asta n-are, la urma-urmei prea mare importanță, ce contează e că ne va poposi în farfurii o mâncare din categoria celor clasificate drept „muncitorești“, dar care, cu un minim efort și puțină grijă, ne poate face viața mai frumoasă. Iar dacă această mâncare de cartofi cu ciuperci e bine executată, părăsește cu voioșie postul și se înscrie în plutonul mâncărurilor ușoare, care pot poposi pe masă fără un motiv anume, ci doar de poftă.

În oala pe care o vedeți în poza de mai sus au intrat:

1,5 kg cartofi,
750 g ciuperci,
4 cepe,
500 g roșii,
1 morcov,
1 ardei gras,
1 căpățână mică de usturoi,
1 pahar de vin alb sec,
cimbru,
mărar,
pătrunjel,
ulei,
sare și piper.

Începeți, firește, prin a curăța, spăla și tăia toată marfa. Dacă aveți timp, chef, și nici nu vă speriați de o prăjeală în plus, ați putea începe prin a căli ciupercile separat (și pe rând, sa fie un singur strat în tigaie). Dacă nu, încingeți uleiul într-o cratiță mare și puneți-le la călit împreună cu ceapa, usturoiul și morcovul.

Amestecați bine, căliți vreo 5 minute, adăugați și ardeiul, stingeți cu vinul, puneți capacul și lăsați totul la înmuiat. După vreo 20 de minute adăugați cartofii (și ciupercile, dacă le-ați călit separat), completați lichidul, dacă e cazul, cu puțină apă fierbinte, lăsați să fiarbă cam un sfert de oră, adăugați roșiile despielițate și mărunțite, amestecați, continuați fierberea până-s gata cartofii, presărați verdeața tocată (plus încă niște usturoi, dacă vă place), puneți capacul, stingeți focul și așteptați să mai stea puțin, că doar n-o s-o mâncați clocotită. Și n-are rost să vă amintesc că e bună și rece, nu?

Să diversificăm un pic această mâncare de cartofi? Păi mai întâi ciupercile pot fi înlocuite, după bunul plac, cu carne sau cu alte legume, apoi e foarte posibil ca în narațiune să intervină și ceva ardei iute, după cum unii, mai de prin nord, adaugă la servire și o lingură – două de smântână. Ca sfaturi, rețineți, vă rog, că e foarte important soiul cartofului; cei făinoși se vor sfărâma, probabil, dar vor da un sos gros care place multora, în timp ce cartofii cu carnea fermă (cei roz) vor rămâne întregi, iar sosul va fi mai subțire. Și, deloc în ultimul rând, mâncarea asta, ca mai toate cele din categoria „cu sos“, are numai de câștigat dacă, după adăugarea roșiilor, e băgată la cuptor, să scadă și să se rumenească 20-30 de minute.

Vinul? Alb, sec și ușor, cam atât, că doar vorbim despre o mâncare de cartofi aici, de unde până unde  mofturi la băutură?

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi cu ciuperci și usturoi Mâncare de vită cu ciuperciMâncare de vită cu ciuperci

  • cartofi, ceapa, ciuperci, rosii, usturoi

4 thoughts on “Mâncare de cartofi cu ciuperci”

  1. Bogdan 02/09/2010 at 14:25

    N-as fi crezut ca o mancare atat de simpla poate fi atat de gustoasa. Chapeau bas, monsieur Costachel. Astept cu nerabdare urmatoarea reteta.

    Reply ↓
    1. Costachel 02/09/2010 at 14:49

      O sa vina, si nu numai una… Altminteri, mulţumesc frumos, da-i cam racoare, stiu si eu daca-i cazul… 🙂

      Reply ↓
  2. AaltcinevaA 06/09/2010 at 20:03

    Exceptionala!

    Reply ↓
  3. cofi 10/09/2010 at 17:45

    una din mancarurile mele favorite, fireste ca o fac si cu carne, dar asta imi place cel mai mult!!

    Reply ↓

Leave a Reply to cofi Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved