• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mămăligă gratinată la cuptor

Oct 14, 2010 costachel Rețete, Rețete tradiționale românești 2


Simplă și tare bună mămăliga asta la cuptor! N-o fi ea chiar atât de elegantă pentru a poposi pe mesele cele mai simandicoase, dar e tare nimerită pentru o masa de week-end (când n-avem prea mult chef de gătit) sau pur și simplu una cu prietenii. Și să vă mai spun un secret: dacă știți pe cineva care susține sus și tare că nu-i place mămăliga cu brânză, puneți-i în farfurie o felie din pseudo-budinca de mai jos. O sa-i placa sigur, eu am încercat și am reușit!

Necesarul e chiar modest. Pentru un vas de dimensiuni relativ modeste, cât să se sature doi flamânzi sau 4 (doar) pofticioși, aveți nevoie de

300 g mălai,
1 l lapte (sau apă, dacă vă speriați că o să vă iasă mâncarea prea grea, da-i păcat),
1 linguriță de sare,
cam 200 g brânză (telemea, caș sărat, burduf etc), rasă mare sau sfărâmată cu furculița,
50 g unt,
50 g cașcaval.

Începeți prin a face o mămăliga moale. Cât timp fierbe, dați drumul la cuptor (foc mijlociu) și ungeți bine de tot forma cu unt.

Când e gata totul, puneți mai întâi un strat subțire de mămăliga (dacă înmuiați lingura în apa sau, și mai bine, în unt topit, va fi foarte ușor), presărați jumătate din brânză, ceva cubulețe de unt, iar mămăliga, din nou brânză plus unt, în fine ultimul strat de mămăliga.

Neteziți cât se poate, presărați cașcavalul ras, bașca ultimele cubulețe de unt și cu asta basta, băgați totul în cuptor. Coaceți cam 20-25 de minute (sau până se rumenește puțin deasupra) și serviți fierbinte, neuitând să puneți alături și ceva smântână rece.

Variante? Câte și mai câte. Mai întâi brânza, care v-ați prins că poate fi cam de orice fel vă place sau din care mai aveți resturi prin frigider. Pot interveni și ouă în narațiune, atât sub forma de omletă (bateți bine doua ouă cu puțin lapte și turnați compoziția pe post de capac, iar cașcavalul îl veți presăra peste), fie ochiuri (faceți niște adâncituri cu dosul lingurii în ultimul strat de mămăligă, puneți puțin unt și spargeți ouăle în locașurile astfel formate). Rețineți însă că, în ambele cazuri (și mai ales în ultimul), ouăle trebuie puse spre sfârșitul coacerii.

Ce bem? Din punctul meu de vedere, doar iaurt rece, dar presupun că n-o să fie rău nici cu lapte bătut, sana ori alte lactate de genul asta.

 

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Taci și înghite! Adică mămăligă la cuptor cu brânză și ouă Ochiuri cu mămăligă prăjită Variațiuni gustoase și mai puțin cunoscute pe tema peștelui cu mămăligă Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga

  • branza, cascaval, cuptor, gratinare, malai, mamaliga, mamaliga la cuptor, oua, porumb, reteta, telemea, unt

2 thoughts on “Mămăligă gratinată la cuptor”

  1. pansy 14/10/2010 at 19:23

    eu nu sunt fan mamaliga,am si eu varinta mea,mai colesterolica,da’parol tzatzo sa te- ngrop,ca un vin alb sec nu-i de lepadat.

    Reply ↓
  2. Costachel 15/10/2010 at 07:45

    Daca o scap spre carnuri, zic si eu la fel, dar daca e doar pe baza de lactate&ouate, prefer iaurtul, ce sa fac… Dar nu oblig pe nimeni 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved