• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari

Oct 02, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 6


Cotnari Domenii Colocvii

După o destul de lungă așteptare, aseară am putut, în sfârșit, să-mi satisfac o mare curiozitate. Am reușit, în fine, să gust noile vinuri de la Cotnari, adică pe acelea din gamele Domenii și Colocviu. Locul acțiunii a fost noul sediu (de lângă Hală) al magazinului Good Point, iar „vinovatul” principal, evident, Paharnicul Răzvan (mulțumesc frumos încă o dată!).

Dar mai întâi câteva precizări, pentru cei care, poate, știu mai puține despre recent apăruta Casă de vinuri Cotnari. Este vorba despre divizia premium a cunoscutului producător, a fost înființată anul trecut și a lansat anul acesta doua game noi de vinuri. Este vorba despre colecțiile Cotnari Domenii (prețuri cuprinse între 40 și 50 de lei) și Colocviu (60 de lei).

Cotnari Domenii

Cotnari Domenii, Fetească Albă, 2011

Nasul este, din păcate, cam „astupat” și nu spune mare lucru. Gustul este dominat de o aciditate debordantă, deloc reprezentativă pentru o Fetească Albă din nord (seamănă destul de mult cu Feteasca Albă de la Domeniile Coroanei și chiar cu Crâmpoșia de la Avincis). Postgustul este, din fericire, scurt. Strict personal vorbind, o dezamăgire.

Cotnari Domenii, Tămâioasă Românească 2011

Un nas absolut exploziv, cu toate aromele care trebuie și încă destule exotisme pe deasupra, care mi-au cam răpit din bucuria descoperirii unei timide adieri de coajă de nucă. Gustul e însă cam subțire față de simfonia inițială, iar aciditatea cam mare îl dezechilibrează. Postgustul e mai lung, dar e dominat, din păcate de aceeași aciditate.

Cotnari Domenii Busuioacă de Bohotin 2011

De departe cel mai reușit vin al colecției „mici”. Și nu pentru că e singurul demisec, fiindcă restul de zahăr și aciditatea încă n-au ajuns la o armonie perfectă. Dar mi-a plăcut foarte mult stilul, e printre puținele Busuioace (dacă nu cumva unica) vinificată reținut și delicat; nu e o bombă, nu strigă pe toate gardurile „sunt Busuioacă, vai ce aromată sunt!”. Singurul lucru care m-a cam dezamăgit e că, dacă tot a fost vinificată așa, putea să lipsească orice concesie făcută modei rosé-urilor. Mă lasă rece nuanța frumoasă, cu o delicată „coajă de ceapă”, dacă prețul obținerii ei a fost un vin cam subțire. Busuioaca asta aș fi preferat-o nițel mai vertebrată, chiar cu riscul închiderii la culoare. Totuși, una peste alta cred că e o reușită și merită mers mai departe pe drumul ăsta.

Cotnari Colocvii

Colocviu la Viena. Fetească Albă 2011

Un nas foarte frumos de Fetească Albă, printre cele mai reușite pe care le-am mirosit în ultimii ani. Gustul, clar mai bun decât al surorii mai mici, păcătuiește și el, din păcate, printr-o aciditate ușor prea mare pentru o Fetească nordică, dar altminteri e corect și elegant.

Colocviu la Moscova. Grasă 2011

Mirosul e suav și rafinat, inclusiv cu mult-așteptatele (și cam timidele) fagure de miere și coajă de nucă. Gustul e plin și vine destul de bine în prelungire, chiar dacă, și în acest caz, aciditatea își cam face de cap. Dar e un vin care merită, cu siguranță, încercat: e vorba despre o Grasă seacă, nu? Că niște ani în plus în sticlă s-ar putea s-o ajute, asta e o altă discuție.

Colocviu la Roma. Tămâioasă Românească 2011

Mai izbutită decât sora mai mică, e mai fină și mai elegantă. N-am pretenția că am gustat toate Tămâioasele seci din România, dar e clar una dintre cele mai reușite. Iar faptul că dezbaterile ad hoc din jurul mesei au făcut trimitere la Tămâioasa Românească seacă de la Domeniile Știrbey constituie un indiciu destul de bun, zic eu, despre poziționare. Că unii au zis că da, alții că ba… Dar o degustare comparativă ar fi interesantă.

Pe post de concluzii

La categoria Bune trebuie salutată mai întâi, desigur, inițiativa. Fiindcă dacă tot e des folosită, în promovare, sintagma „vinurile Măriei-Sale de la Cotnari”, era și cazul să se încerce realizarea unor vinuri demne de acest apelativ. A, că poate m-aș fi așteptat ca în aceste game să găsesc o Frâncușă reprezentativă, că mi s-ar fi părut logică prezența aici a adevăratului (și tradiționalului!) vin de Cotnari (Grasă + Fetească + Frâncușă), asta e o altă discuție. Începutul e meritoriu și trebuie tratat ca atare.

La categoria Mai puțin bune, la loc de cinste stă raportul calitate-preț. E drept, în ultima vreme destui producători stabilesc niște prețuri care fac prea puțină priză cu realitatea (atât cea din sticlă, cât și cea din piață). Dar nu cred că un producător de talia Cotnariului, care numai volume de producție mici nu poate invoca, ar avea de ce să facă o asemenea supra-prețăluire. A, poate că „tirajele” or fi într-adevăr reduse în cazul celor două colecții, dar o floricică la butonieră trebuie (și merită) tratată ca atare. Din toate punctele de vedere.

În concluzie, nu pot decât să zic că aștept vinurile viitoare din aceste colecții. Ce-a fost mai greu (adică începutul) a fost făcut, sper să vină și confirmările. Adică următoarele vinuri din aceste game, care să se ridice la înălțimea așteptărilor și să fie demne de masa „Marelui Ștefan” în primul rând prin calitate, nu doar prin preț.

S-ar putea să vă intereseze și:

Degustare Expo Casa de Vinuri CotnariLa Expo s-au degustat vinuri de Cotnari. Dar de la Casa de Vinuri Cotnari Campionul podgoriei Cotnari, ediția 2014 Degustare Cotnari4Confirmări, surprize și promisiuni dinspre Cotnari Vinuri Crama AtelierPe scurt, despre noile vinuri ale Cramei Atelier

  • Busuioaca de Bohotin, Casa de vinuri Cotnari, Cotnari, degustari, Feteasca Alba, Good Point, Grasa, Razvan Avram, Tamaioasa Romaneasca

6 thoughts on “Mai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari”

  1. mem 02/10/2012 at 12:13

    Murfatlar rules!

    Reply ↓
  2. Gurmandel 02/10/2012 at 14:31

    Casei Cotnari nu i-as spune divizie premium… Casa asta este un business separat, in proprietatea mostenitorilor celor ce conduc acum combinatul… Nu vreau sa comentez aici nimic altceva, desi s-ar impune…

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/10/2012 at 14:48

      Nici nu cunosc cunosc prea bine detaliile și nici nu prea aveam cum să-i spun, pe scurt, altfel 🙂

      Reply ↓
  3. SRI 04/10/2012 at 13:27

    Casa de vinuri Cotnari este o capusa pentru firma mama Cotnari. Directorii firmei au infiintat ceea ce se numeste Casa de Vinuri Cotnari-numai ei sunt actionari in detrimentul micilor actionari captivi si neinformati. A aparut ceva si in presa.

    Reply ↓
  4. theo_64 03/01/2013 at 14:45

    http://printrevinuri.ro/2012/10/gama-colocviu-2011-casa-de-vinuri-cotnari.html fara suparare, dar la preturile astea pe cine sa cred?

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/01/2013 at 14:54

      Păi și Bogdan, și eu, spunem că prețurile-s prea mari. Poți să ne crezi, fără supărare, pe amândoi 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved