Nici măcar nu se mai știe de când datează biscuițeii (pișcoțelele, fursecuțurile…) de mai la vale. Wikipedia franțuzească zice, cu destule rezerve, că limbi de pisică s-ar fi mâncat încă din secolul al XVII-lea, însă mai multe detalii nu ne dă. Pot doar să presupun că afirmația s-ar baza pe eventuala prezență a rețetei de langues de chat în prima carte franțuzească de bucate modernă, recunoscută ca atare, și anume Le Cuisinier françois, din 1651, a lui François Pierre de La Varenne. Sau poate într-una din cărțile aceluiași autor dedicate dulciurilor, adică Le Pâtissier françois, din 1653, sau Le Parfaict Confiturier, apărută în 1664. Nu știu, n-am reușit să găsesc nici măcar cuprinsul vreuneia dintre ele, așa că n-aș putea nici confirma, nici infirma.
De fapt, nici nu cred că ne interesează prea mult, am vrut doar să vă explic ce preocupări mai aveau (printre altele) francezii, într-o vreme în care Matei Basarab îl învingea la Finta pe Vasile Lupu, iar perioada de renaștere a Țărilor Române lua sfârșit, întru folosul turcilor și a grecilor fanarioți. Și desigur că informațiile astea au prea puțină importanță pentru perfecta reușită a unor limbi de pisică, dar poate vă întreabă vreun comesean de ce gastronomia românească e așa și pe dincolo…
Drept pentru care, lăsând vorbăria introductivă deoparte, notați, vă rog, că pentru o tavă de langues de chat aveți nevoie de
50 g unt (plus încă puțin pentru uns), 50 g zahăr tos, 1 albuș, 60 g făină.
Frecați mai întâi untul, la temperatura camerei, cu zahărul, până obțineți o alifie. Bateți albușul spumă tare, incorporați-l cu grijă în amestec, și adăugați apoi, ploaie, făina proaspăt cernută, amestecând neîncetat.
Încingeți cuptorul la 180ºC (mijlociu spre moale, să zicem, dacă n-aveți termostat) și ungeți bine tava cu unt. Formați limbile de pisică ajutându-vă de un poș cu dulia netedă (de 6 mm diametru e a mea) sau, dacă n-aveți, cu ajutorul a două lingurițe (n-am încercat, din punctul meu de vedere e doar teorie, așa că n-aș putea să dau alte explicații). Și nu uitați să lăsați și ceva spațiu între ele (2-3 cm), iar lungimea lor în stare necoaptă trebuie să fie de vreo 5 cm.
Coaceți totul aproximativ 6 minute, până când obțineți niște langues de chat ușor aurii, cu marginile mai bronzate.
Și vă mai spun doar, înainte de a vă ura poftă bună, că puteți adăuga în narațiune și ceva zahăr vanilat. A, și că limbile noastre de pisică se păstrează foarte bine câteva zile într-o cutie metalică (genul de biscuiți, de cafea etc.).
Foarte potrivita reteta, tocmai ieri am facut un tort cu crema de vanilie si mi-au ramas 3 albusuri 😉 Acum le bag la cuptor. O idee nemaipomenita pentru ziua de 1 Iunie 🙂 O sa le devoreze fetita mea 🙂
Foarte potrivita reteta, tocmai ieri am facut un tort cu crema de vanilie si mi-au ramas 3 albusuri 😉 Acum le bag la cuptor. O idee nemaipomenita pentru ziua de 1 Iunie 🙂 O sa le devoreze fetita mea 🙂