Recunoșteam cât se poate de cinstit, la finalul rețetei de Prăjitură cu nuci, că tare aș bea un lichior de nuci verzi, fiindcă de foarte multă vreme n-am mai băut așa ceva. Și promiteam cu aceeași ocazie (vezi, Andreea, n-am uitat!) că, îndată ce voi găsi hârtiuța pe care țineam minte că era notată rețeta bunicilor, cum am să vă comunic metodologia de preparare a acestui tare bun și destul de rar întâlnit lichior. Cum minunea descoperirii (ați ghicit!) taman s-a întâmplat, mă și grăbesc să vă poftesc să vă notați:
40 de nuci verzi frumoase, culese în prima săptămână din iulie, 1,5 l alcool rafinat de 90º, 1 lămâie, 1 kg zahăr, 400 ml apă,
facultativ, alte condimente, după gust: cuișoare, scorțișoară, nucșoară.
(Mai întâi o paranteză: bunicii mei locuiau în nordul județului Botoșani, așa că dacă pentru ei nucile erau bune în prima săptămână din iulie, presupun că pentru cineva din sud perioada optimă pentru făcut lichior de nuci verzi s-ar putea să fie undeva pe la jumătatea lunii iunie. Deși, cu încălzirea asta globală…)
Spălați nucile (dacă-i cazul), tăiați-le în patru, puneți-le într-un borcan de sticlă suficient de mare, adăugați lămâia tăiată felii, turnați alcoolul, închideți ermetic și lăsați la macerat 40 de zile, zgâlțâind și răsucind borcanul zilnic.
Când s-a împlinit sorocul, faceți un sirop din apă și zahăr, lăsați-l să se răcorească, turnați-l și pe el în borcan, amestecați și apoi filtrați cu grijă totul.
Puneți lichiorul de nuci verzi în sticle curate, dopuiți și puneți la rece, în beci (sau în cămară). După încă două săptămâni se poate bea dar, cu cât se învechește, cu atât cică devine mai bun.
A, și să nu uit: dacă vreți să folosiți și condimente din cele facultative, atunci firește că trebuie să le puneți de la început, în borcanul de macerare.
Buna ziua.. Intrebarea ar fi cum topesc eu 1 kg de zahar in 400 ml de apa pentru a face siropul?! La 1,5 litri alcool de 90 nu e prea putina apa? Zic si eu…nu stiu.
Puneți zahărul și apa într-o crăticioară, încălziți la foc mic, amestecând, și când se dizolvă zahărul e gata. Lăsați-l să se răcorească și turnați-l peste celelalte ingrediente. Iar cantitățile sunt, oricum, orientative, pentru că numai dumneavoastră știți cât de dulce și de tare vreți să fie lichiorul 🙂
Buna Costachel! Am citit atatea retete despre cum se face lichiorul de nuci,ca am un cap cat a lui Axinte!! M-am oprit la reteta ta,pentru ca este mai explicita..As dori sa fac un lichior,e pentru prima data,si am niste intrebari daca se poate:1)nucile cu sau fara coaja? 2) daca nu e alcool dublu rafinat,poate sa fie si vodca sau wisky? 3)zaharul se caramelizeaza?Spune-mi te rog,daca ai si retete despre cum se face Serbetul! Multumesc frumos..Sper sa-mi raspunzi,pana mai sunt nucile verzi..:))))O zi agreabila!
Tot pe rând: 1) cu coajă și, evident, bine spălate; 2) la o adică, se poate, dar atunci lichiorul va fi evident mai slab, nu mai are cum să mai ajungă la 35-40 de grade, va ieși de 15-20 sau, dacă se pune prea multă votcă, aroma specifică va fi mai slabă; 3) cred s-ar putea și carameliza, dar nu pricep rostul. De culoare clar nu-i nevoie, iar gustul de zahăr ars ar fi păcat să-l deranjeze pe cel de nucă verde. Așa că, din punctul meu de vedere, nu.
Cât despre șerbet, de mult vreau să mă apuc, poate-mi iese anul ăsta 🙂
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului..dar,o,doamne! – cand am vazut cat costa un litru de alcool dublu rafinat,mi-a trecut toata pofta de lichior de nuci verzi!!
Asa,ca..am sa trec pe serbeturi!! Te rog frumos,pana te apuci tu,scrie acolo o reteta..: de flori de tei,de flori de salcam..de cioco..de alune..de lamaie!! Spor la treaba..Cu simpatie,
Ce se întâmplă dacă nucile sunt culese mai devreme? La începutul lui iunie de exemplu? Am cules la începutul lui iunie si erau forte mici doar ce a început să se formeze miezul, e cam cât un bob de orez, dar am constatat că s-au innegrit de tot in borcan si lichidul este amar
M-ai terminat nervos, ce fac eu pana in iunie?? De unde scot nuci verzi ca in piata nu am vazut niciodata??? 🙁
Mai bine mai devreme decât prea târziu 🙂
Buna ziua.. Intrebarea ar fi cum topesc eu 1 kg de zahar in 400 ml de apa pentru a face siropul?! La 1,5 litri alcool de 90 nu e prea putina apa? Zic si eu…nu stiu.
Puneți zahărul și apa într-o crăticioară, încălziți la foc mic, amestecând, și când se dizolvă zahărul e gata. Lăsați-l să se răcorească și turnați-l peste celelalte ingrediente. Iar cantitățile sunt, oricum, orientative, pentru că numai dumneavoastră știți cât de dulce și de tare vreți să fie lichiorul 🙂
Buna Costachel! Am citit atatea retete despre cum se face lichiorul de nuci,ca am un cap cat a lui Axinte!! M-am oprit la reteta ta,pentru ca este mai explicita..As dori sa fac un lichior,e pentru prima data,si am niste intrebari daca se poate:1)nucile cu sau fara coaja? 2) daca nu e alcool dublu rafinat,poate sa fie si vodca sau wisky? 3)zaharul se caramelizeaza?Spune-mi te rog,daca ai si retete despre cum se face Serbetul! Multumesc frumos..Sper sa-mi raspunzi,pana mai sunt nucile verzi..:))))O zi agreabila!
Tot pe rând: 1) cu coajă și, evident, bine spălate; 2) la o adică, se poate, dar atunci lichiorul va fi evident mai slab, nu mai are cum să mai ajungă la 35-40 de grade, va ieși de 15-20 sau, dacă se pune prea multă votcă, aroma specifică va fi mai slabă; 3) cred s-ar putea și carameliza, dar nu pricep rostul. De culoare clar nu-i nevoie, iar gustul de zahăr ars ar fi păcat să-l deranjeze pe cel de nucă verde. Așa că, din punctul meu de vedere, nu.
Cât despre șerbet, de mult vreau să mă apuc, poate-mi iese anul ăsta 🙂
Am facut si eu nucata, dar mi-a iesit iute. Unde am gresit ?
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului..dar,o,doamne! – cand am vazut cat costa un litru de alcool dublu rafinat,mi-a trecut toata pofta de lichior de nuci verzi!!
Asa,ca..am sa trec pe serbeturi!! Te rog frumos,pana te apuci tu,scrie acolo o reteta..: de flori de tei,de flori de salcam..de cioco..de alune..de lamaie!! Spor la treaba..Cu simpatie,
De unde cumpar nuci verzi si cam cat costa kg de nuci verzi? Multumesc
Din piață, sau chiar de pe marginea drumului (trotuarului) :-). Dar, din păcate, trebuie să așteptați până la vară.
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca e de rău ca lichidul obținut după ce il vei iti ramane in gura un usor gust de iod? Multumesc!
Păi dacă nu există adierea aia de iod, înseamnă cu nucile au avut o problemă 🙂
nu am mai baut niciodata si ma gandeam ca poate fi toxic. Multumesc!
Cu multă plăcere 🙂
este foarte bun am facut anul trecut am dat la multe pers si le-a placut anul asta fac in cantitate mai mare
Ce se întâmplă dacă nucile sunt culese mai devreme? La începutul lui iunie de exemplu? Am cules la începutul lui iunie si erau forte mici doar ce a început să se formeze miezul, e cam cât un bob de orez, dar am constatat că s-au innegrit de tot in borcan si lichidul este amar