• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lasagna

Apr 21, 2010 costachel Paste cu carne, Paste la cuptor, Rețete, Rețete celebre, Retete cu carne de vită, Rețete de paste, Rețete de tocături 4


Lasagna

Oricât respect aș avea față de rețeta asta absolut minunată, tot nu mă pot abține să nu spun că lasagna e versiunea italiană a musacalei orientale. Mai ales a celei turco-grecești, din care sosul alb nu poate lipsi. Să dăm însă macaronarului ce-i al lui și să recunoaștem că și-a tratat cu multă inteligență și rafinament tocătură dispusă în straturi și că rezultatul obținut n-a cucerit lumea chiar degeaba. Așa că hai să dezvoltăm repede mai la vale versiunea de bază, c-om avea timp după aia de stat la taclale despre variante.

Așadar, pentru sosul de carne:

1 morcov mic,
1 ceapă tot așa,
2 tulpini de țelină,
vreo 4 căței de usturoi,
250 g carne tocată de vită,
2 roșii potrivite (sau echivalentul lor în suc, conserve, pasata, bulion etc.),
1 păhărel de vin roșu,
40 g unt,
măghiran, oregano, salvie,
sare și piper;

pentru sosul alb:

50 g unt,
50 g făină,
500 ml lapte,
nucșoară

iar în rest

300 g lasagne,
2 linguri de ulei,
30 g unt,
sare,
parmezan.

Lasagna sosul bolognese

Începeți prin a face sosul ragu (de carne), că ăsta o să vă ia cel mai mult timp (să nu uit: ceva detalii despre una dintre cele mai cunoscute variante ale sale găsiți aici). Mărunțiți ceapa, usturoiul, morcovul și țelina. Încingeți untul într-o cratiță, la foc moderat, puneți legumele la călit, adăugați carnea, rumeniți-o ușor, stingeți cu roșiile și vinul, puneți capacul și lăsați totul să fiarbă, la cel mai mic foc posibil, timp de minimum două ore (în final trebuie să obțineți un fel de cremă groasă, dar fluidă). Cu puțin înainte de a fi gata, adăugați verdețurile și condimentele, reglați de sare și piper, după care puteți considera, pentru moment, capitolul închis.

Lasagna sosul alb

Cât timp fierbe carnea, fabricați sosul alb și fierbeți pastele (deși astea pe care le vedeți în poză au fost niște lasagne care nu necesitau fierbere; în fine, orientați-vă și dumneavoastră după marfa cumpărată și nu uitați că, pentru 300 g lasagne, aveți nevoie, ca să le fierbeți, de 3 l apă, 3 linguri de sare și vreo două linguri de ulei).

Când totul e gata (n-ați uitat să încingeți cuptorul la 200°C, da?), ungeți bine cu unt o tavă care merge la cuptor, puneți un strat subțire de sos alb, apoi lasagne, apoi sos ragu, presărați puțin parmezan și continuați până terminați ingredientele, cu precizarea că ultimul strat trebuie să fie de carne și sos alb, presărat cu brânză din belșug.

Lasagna inainte de cuptor

Și cu asta basta, la cuptor cu lasagna noastră, până când s-o rumeni puțin (cam 25 de minute, eventual ceva mai mult).

Variante de lasagna? Nenumărate, dar raportate exclusiv la sosul „roșu”, care poate avea la bază alte cărnuri, pește sau legume (mazăre, ciuperci, vinete etc., după plac). A, și ca să fie mai apetisantă prezentarea, puteți folosi pentru foile de lasagna aluat de paste colorat.

Cât despre vin, desigur că va trebui să-l alegeți în funcție de umplutură. Rețineți doar că, din cauza sosului alb, vă trebuie unul nu prea agresiv. Așa că un Pinot Noir (ca să dau, totuși, un exemplu) ar trebui să acopere destule dintre variantele „cărnoase” de lasagna.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Lasagna verde cu pește și nuci Paste cu carne gratinatePaste cu carne gratinate la cuptor Mamaliga pe paturiMamaliga fusion, sau Lasagna cu mamaliga Lasagna de cartofiLasagna de cartofi

  • Italia, lasagna, paste la cuptor, sos alb, sos bolognese, tocatura, vita

4 thoughts on “Lasagna”

  1. anonymus 11/10/2013 at 16:57

    Gând la gând cu motanul Garfield, personaj vestit pentru promovarea lasagnei printre copii

    Reply ↓
  2. Annabelle 03/02/2014 at 14:11

    Minunata!

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/02/2014 at 14:55

      Meritul aparține exclusiv executantei 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved