Verde? De ce nu, în fond obținem în felul ăsta un aspect și, mai ales, un gust mai proaspăt, numai bun ca să contrabalanseze „greutatea” nucilor. Dar firește că niște foi de lasagna cât se poate de normale, fie ele de casă sau din comerț, își vor face treaba suficient de bine. Și gata cu introducerea, mai bine să trecem la treaba, că avem ceva de povestit.
Mai întâi foile de lasagna, pentru care, dacă vreți să le faceți în casă, aveți nevoie de
300 g făină, 3 ouă, 300 g spanac, 1 pic de sare, 1/2 linguriță de sare mare.
Spălați spanacul până vi se urăște și înăbușiți-l 5 minute (numai cu apa rămasă pe el) împreună cu sarea mare. Transformați-l în pastă și frecați-l bine cu ouăle, adăugând treptat făina și sarea. Frământați aluatul până când devine neted și lucios (dacă vi se pare prea moale, mai adăugați ceva făină). Lăsați-l să se odihnească, acoperit, 20 de minute.
Vine apoi rândul umpluturii, pentru care vă mai trebuie
500 g pește alb (cod, merlucius…), 1 ceapă, 2 roșii, 1 pahar (200 ml) de vin, 1 legătură mică de pătrunjel, 1 lingură de nuci tocate (din cuțit), 1 lingură de ulei, sare și piper.
Peștele, spălat și ținut o oră la sare, se taie cubulețe. Încălziți uleiul într-o tigaie, căliți puțin ceapa tocată cât de mărunt, adăugați peștele, lăsați-l să prindă un pic de gust, stingeți cu vinul. Când lichidul a scăzut aproape de tot, adăugați roșiile, curățate de pielițe și semințe, tăiate cubulețe. Fierbeți compoziția la foc moale încă vreo 20 de minute (sau până scade sosul bine) adăugând, cu puțin înainte de a fi gata, jumătate din pătrunjelul tocat, sarea și piperul.
Întindeți aluatul, tăiați-l pătrate mari (15 cm latura, cu oarecare aproximație, dar depinde și de vasul pe care-l veți utiliza). Puneți-le la fiert în apă sărată clocotită (5-6 minute). Scoateți-le și lăsați-le să se scurgă.
Urmează, ca la (aproape) orice lasagna, sosul alb, pentru care trebuie să aveți pregătite
50 g unt, 50 g făină, 500 ml lapte,
puțină nucșoară, sare, piper,
plus 1 lingură de nuci tocate (tot din cuțit)
Încălziți untul într-o crăticioară, presărați făina cernută, stingeți cu laptele și fierbeți sosul, la foc moale și amestecând non-stop, până se face ca o smântână. Sărați, condimentați, adăugați și nucile.
În fine, marele final: ungeți un vas dreptunghiular care merge la cuptor cu unt, puneți 1/3 din foile de lasagna, jumătate din compoziția de pește, presărați pătrunjel și nuci tocate, câteva linguri de sos și repetați, acoperind ultimul strat de foi cu sos alb.
Băgați lasagna în cuptorul încins dinainte la 200ºC și coaceți-o 20 de minute.
Vinul? Ei, păi la mâncarea asta italienească, mi-aș cam turna în pahar o cât se poate de autohtonă Plăvaie. Deși, dacă foile vor fi din cele normale, parcă mai mult aș vrea o Fetească Albă. În fine, alb și sec să fie!.
Și să nu uit: dacă tot v-am povestit cum se face aluatul verde, firește că din el puteți tăia paste de toate felurile, nu-i musai să faceți din el doar lasagna.
Sigur că da, cu busuioc, de pildă (mai multe despre aluaturile colorate am scris aici). Și cam cu orice verdeață din care se poate face un piure (verde, firește!) 🙂
Imi place asocierea cu nuci…foarte inspirata si de efect!
Bravo!
Mulțumesc! 🙂
E prima data cand vad si reteta pentru foile de lasagna. Interesanta varianta pentru reteta clasica.
Ei, și nu doar pentru lasagna. Foaia poate fi taiata in orice „format” de paste proaspete, sau poate fi folosită, firește, și pentru paste umplute.
Arata foarte bine reteta, dar eu nu-s prietena cu spanacul. Poate fi inlocuit cu alta verdeata?
Sigur că da, cu busuioc, de pildă (mai multe despre aluaturile colorate am scris aici). Și cam cu orice verdeață din care se poate face un piure (verde, firește!) 🙂
Multumesc! Busuiocul suna foarte bine 🙂