• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lasagna verde cu pește și nuci

Apr 19, 2012 costachel Paste cu pește, Paste la cuptor, Rețete, Rețete de paste 7


Verde? De ce nu, în fond obținem în felul ăsta un aspect și, mai ales, un gust mai proaspăt, numai bun ca să contrabalanseze „greutatea” nucilor. Dar firește că niște foi de lasagna cât se poate de normale, fie ele de casă sau din comerț, își vor face treaba suficient de bine. Și gata cu introducerea, mai bine să trecem la treaba, că avem ceva de povestit.

Mai întâi foile de lasagna, pentru care, dacă vreți să le faceți în casă, aveți nevoie de

300 g făină,
3 ouă,
300 g spanac,
1 pic de sare,
1/2 linguriță de sare mare.

Spălați spanacul până vi se urăște și înăbușiți-l 5 minute (numai cu apa rămasă pe el) împreună cu sarea mare. Transformați-l în pastă și frecați-l bine cu ouăle, adăugând treptat făina și sarea. Frământați aluatul până când devine neted și lucios (dacă vi se pare prea moale, mai adăugați ceva făină). Lăsați-l să se odihnească, acoperit, 20 de minute.

Vine apoi rândul umpluturii, pentru care vă mai trebuie

500 g pește alb (cod, merlucius…),
1 ceapă,
2 roșii,
1 pahar (200 ml) de vin,
1 legătură mică de pătrunjel,
1 lingură de nuci tocate (din cuțit),
1 lingură de ulei,
sare și piper.

Peștele, spălat și ținut o oră la sare, se taie cubulețe. Încălziți uleiul într-o tigaie, căliți puțin ceapa tocată cât de mărunt, adăugați peștele, lăsați-l să prindă un pic de gust, stingeți cu vinul. Când lichidul a scăzut aproape de tot, adăugați roșiile, curățate de pielițe și semințe, tăiate cubulețe. Fierbeți compoziția la foc moale încă vreo 20 de minute (sau până scade sosul bine) adăugând, cu puțin înainte de a fi gata, jumătate din pătrunjelul tocat, sarea și piperul.

Întindeți aluatul, tăiați-l pătrate mari (15 cm latura, cu oarecare aproximație, dar depinde și de vasul pe care-l veți utiliza). Puneți-le la fiert în apă sărată clocotită (5-6 minute). Scoateți-le și lăsați-le să se scurgă.

Urmează, ca la (aproape) orice lasagna, sosul alb, pentru care trebuie să aveți pregătite

50 g unt,
50 g făină,
500 ml lapte,
puțină nucșoară,
sare, piper,
plus 1 lingură de nuci tocate (tot din cuțit)

Încălziți untul într-o crăticioară, presărați făina cernută, stingeți cu laptele și fierbeți sosul, la foc moale și amestecând non-stop, până se face ca o smântână. Sărați, condimentați, adăugați și nucile.

În fine, marele final: ungeți un vas dreptunghiular care merge la cuptor cu unt, puneți 1/3 din foile de lasagna, jumătate din compoziția de pește, presărați pătrunjel și nuci tocate, câteva linguri de sos și repetați, acoperind ultimul strat de foi cu sos alb.

Băgați lasagna în cuptorul încins dinainte la 200ºC și coaceți-o 20 de minute.

Vinul? Ei, păi la mâncarea asta italienească, mi-aș cam turna în pahar o cât se poate de autohtonă Plăvaie. Deși, dacă foile vor fi din cele normale, parcă mai mult aș vrea o Fetească Albă. În fine, alb și sec să fie!.

Și să nu uit: dacă tot v-am povestit cum se face aluatul verde, firește că din el puteți tăia paste de toate felurile, nu-i musai să faceți din el doar lasagna.

(Visited 405 times, 1 visits today)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

LasagnaLasagna Salata de fasole verde cu nuci si portocaleSalată de fasole verde cu nuci și portocale Peste umplut cu nuci si prune uscatePește umplut cu nuci și prune uscate Lasagna de cartofiLasagna de cartofi

  • aluat, aluat verde, lasagna, nuci, paste, paste la cuptor, peste

7 thoughts on “Lasagna verde cu pește și nuci”

  1. Angelica 19/04/2012 at 10:39

    Imi place asocierea cu nuci…foarte inspirata si de efect!
    Bravo!

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/04/2012 at 10:42

      Mulțumesc! 🙂

      Reply ↓
  2. Fab Chef 22/04/2012 at 10:27

    E prima data cand vad si reteta pentru foile de lasagna. Interesanta varianta pentru reteta clasica.

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/04/2012 at 11:03

      Ei, și nu doar pentru lasagna. Foaia poate fi taiata in orice „format” de paste proaspete, sau poate fi folosită, firește, și pentru paste umplute.

      Reply ↓
  3. Elena 26/04/2012 at 06:10

    Arata foarte bine reteta, dar eu nu-s prietena cu spanacul. Poate fi inlocuit cu alta verdeata?

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/04/2012 at 07:15

      Sigur că da, cu busuioc, de pildă (mai multe despre aluaturile colorate am scris aici). Și cam cu orice verdeață din care se poate face un piure (verde, firește!) 🙂

      Reply ↓
  4. Elena 26/04/2012 at 09:10

    Multumesc! Busuiocul suna foarte bine 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Căutați prin site

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Cristina on Borș de fasole cu verdețuri de primăvară și sfeclă roșie
  • costachel on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • Magda Vieriu on Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child
  • 5 idei de sandwich-uri numai bune pentru călătoriile cu maşina • Natalia Dabija on Sos rémoulade
  • lacri on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

Top 3 astăzi

  • Jambon de casă, în două varianteJambon de casă, în două variante
  • ScordoleaScordolea
  • CostachelCostachel

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.