• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Lasagna de cartofi

Jan 22, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume 2


Ei, sigur că denumirea nu-i teribil de corectă, fiindcă excelenta preparație ce urmează seamănă și a musaca, de pildă (ca să vă dau doar un singur exemplu, că ar mai fi și alte trimiteri). Dar asta, cel puțin din punctul meu de vedere, contează mai puțin, esențialul e că avem de-a face cu o preparație extrem de simplă, cu un rezultat teribil de gustos. Acuma, serios, ce altceva ne-am putea dori?

Drept pentru care notați:

1,5 kg cartofi,
150 g jambon tocat,
400 ml smântână (nu prea grasa),
100 ml lapte,
cam 100 g șvaițer ras,
unt,
sare, piper.

Să începem, firește, cu operațiunile preliminare. Ungeți cu unt un vas care merge la cuptor, care cuptor trebuie pornit ca să se încălzească (180ºC).

Curățați cartofii, spălați-i, tăiați-i felii cat de subțiri, pe care nu trebuie să uitați să le ștergeți bine. Puneți un sfert dintre ele în vas, presărați o treime din jambon și tot așa (ați dedus corect, 4 straturi de cartofi, trei de umplutură).

Încălziți smântâna (amestecata cu laptele) într-o crăticioară și turnați-o în vas, cat de uniform puteți. Puneți capacul (sau acoperiți cu folie de aluminiu) și băgați vasul în cuptor.

După jumătate de oră, descoperiți și lăsați să mai scadă 20 de minute. În fine, presărați șvaițerul ras, băgați din nou în cuptor, unde trebuie să mai stea măcar 20 de minute, adică până se rumenește frumos, iar cartofii sunt cum nu se poate mai fragezi.

Și nu vă grăbiți, e mai bine dacă mai așteptați 10 minute înainte de a tăia pseudo-lasagna noastră și a o pune în fața invitaților.

Variante? Păi desigur că nu puține. În primul rând puteți înlocui jambonul cam cu orice alta „porcărie” (numai să nu fie prea grasă), ba chiar și cu carne tocată (numai că trebuie s-o căliți puțin înainte). Cât despre șvaițer, firește că poate fi și el, la o adică, înlocuit cu vreun cașcaval sau cu altă brânză care vă place (cu condiția să se topească frumos și să se rumenească așijderea, firește).

Vinul? Roșu, firește, sec, tânăr, nu prea dur și cât se poate de proaspăt. Sau poate chiar un roze, dacă nu-i prea parfumat.

S-ar putea să vă intereseze și:

Gratin DauphinoisGratin Dauphinois, sau cei mai faimoși cartofi cu smântână Cartofi si dovlecei la cuptorCartofi și dovlecei gratinați Cartofi umpluți cu șuncă și șvaițer, la cuptor Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano

  • cartofi, cuptor, jambon, lapte, smantana, svaiter

2 thoughts on “Lasagna de cartofi”

  1. aphextwinz 23/01/2011 at 14:56

    Am o intrebare, de care jambon? Nu de alta dar sunt atatea produse cu denumirea asta in comert. Bucata de pulpa de porc afumata, sarata, din aia din comert, mezel, o gramada. Arata traznet, am mancat ceva asemanator ca aspect la un restuarant si in meniu era trecuta parascovenia sub denumirea ed “cartofi frantuzesti” 🙂 Na belea.

    Reply ↓
    1. Costachel 23/01/2011 at 16:59

      Jambonul (pentru francofoni) sau sunca (daca luam denumirea de la nemti) e, intr-o foarte scurta definitie, pulpa de porc, optim intreaga, cu sau fara os, obligatoriu sarata si uscata, deseori condimentata, uneori afumata, cruda sau fiarta/coapta. Nimic altceva. Acuma, ca vin procesatorii, descompun carnea, o recompun prin presare sau alte metode, ca sa fie mai aspectuoasa (cel putin asa zic ei, de fapt valorifica resturile), si tot jambon sau sunca o boteaza, n-am ce face, din pacate nu ma pot opune (dar cred ca la un moment dat am sa ma apuc si de un dictionar de felurite carnuri conservate traditional, nu stiu, sa mai vad)
      Cat despre cartofii frantuzesti, eu zic ca numai asa pot fi 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved