Dragoș Matei, inginer-șef la Stațiunea viti-vinicolă Pietroasele, a anunțat recent că, în această toamnă, va intra în producție un nou soi de viță-de-vie românească, Alb Aromat de Pietroasa, informează Agerpres.
El a precizat că noul soi a fost selectat pentru a completa gama de vinuri aromate românești, multi-medaliate la concursuri interne și internaționale.
„După ce Tămâioasa românească, recolta 1986, a obținut o medalie de aur la Muscats du Monde, în Franța, în 2009, concursul care reunește toate vinurile aromate ale lumii, singura medalie obținută de un vin aromat românesc, avem nevoie de un nou soi care să se impună pe plan intern și internațional.”
Alb Aromat de Pietroasa a fost omologat în 1999, producția medie este de 10-11 tone la hectar, conținutul de zaharuri al mustului este de 195 g/l iar vinul este asemănător cu Feteasca Regală, având în plus însușirea de a fi semi-aromat.
„Soiul este obținut din Tămâioasă românească, practic este o fecundare liberă a soiului Tămâioasă românească, a fost omologat ca soi distinct; ceea ce încercăm în momentul de față este să îl punem la treabă în afara terenului în care este cultivat, butașiera sau plantație-mamă” a mai spus Dragoș Matei.
Mister Moisescu ! Cum ar suna coada vulpii, tzatza caprii, berbecel ? Mai de perspectiva ? Nici grasa si nici feteasca (alba sau neagra)nu suna cine stie ce pompos; important e ce va iesi dupa presare si fermentare.
Cercetarea e la pamant, alte soiuri noi nema, de shardone’, cabernet, etichete si critici e plina lumea.
Parca ar mai fi loc si pentru asta pe langa blanc de blanc si alb de petrovoselo ! 😉
Draga Florinake (sau FloriNelu sau Floricelu’)… Scuze, dar simt nevoia sa te personalizez cumva. Caci matale, prostii scriind, simti nevoia sa te ascunzi dupa un nume, insultand intelectul tuturor Florinilor carora le uzurpi (sau, poate, nu?…) numele. Asa e. Nu te agita. Trage aer in piept. Ai dreptate. Alb Aromat Pansat Si Operat suna minunat. Eu nu ma pricep. Nici nu stiu ce gaia m-a apucat sa ma bag. Oricum vorbesc la pereti. Asa e, Floricissime, nu e pompos (domnu’ Freud, omu’ are complexe cu pompa si niste obsesii zoofile cu tzatze de capre si cozi de vulpi), asa e, important e dupa presare si fermentare, cand ti se otzeteste zama in depozit, ca nu esti in stare s-o vinzi.. Pentru ca mentalitatea de CAP-ist este suportabila in CAP. Pe piata, ramai doar un CAP-ist trist. Si perdant. Dar, hai, sa-ti fac o bucuria. Iti dau un slogan: “Bei Alb Aromat de Pietroasa / o tii departe pe aia cu coasa”. Sic!
:)) spiritual esti nene Moisescule ! si suparacios tare. 😉 Branduiala si rebranduiala scrie pe gardurile din Pietroasa ? Zama buna nu se oteteste, sta dovada vinoteca de la statiune. Mergem intr-o vizita de lucru tovaraseasca, sa vada si domnia ta diferenta dintre astia care fac vin din pasiune vs. new wave de saparzi. Nu is priceput la scrierile lui Freud si nici la etichete; am fantezii cu tzatze gen lubenita si muieri mai goale cu blani de vulpe la gat; si am plantati cativa butasi de alb aromat in gradina.
Cu personalizarea ce sa zic ? esti bun de nasit domnule 🙂 astept un bebe, ar fi o mare onoare. Si da, florin si jeberian mai e trecut in c.i. Fara sic !
Alb Aromat de Pietroasa suna groaznic si condamna noul soi la cariera anemica, fara perspectiva. Pacat.
Mister Moisescu ! Cum ar suna coada vulpii, tzatza caprii, berbecel ? Mai de perspectiva ? Nici grasa si nici feteasca (alba sau neagra)nu suna cine stie ce pompos; important e ce va iesi dupa presare si fermentare.
Cercetarea e la pamant, alte soiuri noi nema, de shardone’, cabernet, etichete si critici e plina lumea.
Parca ar mai fi loc si pentru asta pe langa blanc de blanc si alb de petrovoselo ! 😉
Draga Florinake (sau FloriNelu sau Floricelu’)… Scuze, dar simt nevoia sa te personalizez cumva. Caci matale, prostii scriind, simti nevoia sa te ascunzi dupa un nume, insultand intelectul tuturor Florinilor carora le uzurpi (sau, poate, nu?…) numele. Asa e. Nu te agita. Trage aer in piept. Ai dreptate. Alb Aromat Pansat Si Operat suna minunat. Eu nu ma pricep. Nici nu stiu ce gaia m-a apucat sa ma bag. Oricum vorbesc la pereti. Asa e, Floricissime, nu e pompos (domnu’ Freud, omu’ are complexe cu pompa si niste obsesii zoofile cu tzatze de capre si cozi de vulpi), asa e, important e dupa presare si fermentare, cand ti se otzeteste zama in depozit, ca nu esti in stare s-o vinzi.. Pentru ca mentalitatea de CAP-ist este suportabila in CAP. Pe piata, ramai doar un CAP-ist trist. Si perdant. Dar, hai, sa-ti fac o bucuria. Iti dau un slogan: “Bei Alb Aromat de Pietroasa / o tii departe pe aia cu coasa”. Sic!
:)) spiritual esti nene Moisescule ! si suparacios tare. 😉 Branduiala si rebranduiala scrie pe gardurile din Pietroasa ? Zama buna nu se oteteste, sta dovada vinoteca de la statiune. Mergem intr-o vizita de lucru tovaraseasca, sa vada si domnia ta diferenta dintre astia care fac vin din pasiune vs. new wave de saparzi. Nu is priceput la scrierile lui Freud si nici la etichete; am fantezii cu tzatze gen lubenita si muieri mai goale cu blani de vulpe la gat; si am plantati cativa butasi de alb aromat in gradina.
Cu personalizarea ce sa zic ? esti bun de nasit domnule 🙂 astept un bebe, ar fi o mare onoare. Si da, florin si jeberian mai e trecut in c.i. Fara sic !
Le tzatzaie curu’ ca le inchid astia “de la centru” taraba, au adoptat strategia lui Dinescu de la Revolutie 🙂
Acuma ce să zic? Om trăi, om bea ș-om vedea 🙂