• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Între Smerenie și Ispită. Sau sărbătoarea vinurilor de la Oprișor la Expo, partea a II-a

Dec 21, 2013 costachel Băuturi, Vinuri 1


Degustare vinuri Casa Oprișor Expo

După cum vă spuneam nu demult, în ciclul Degustărilor Expo&Costăchel fusese deja programată o a doua întâlnire cu vinurile Cramei Oprișor. Fiindcă era clar pentru toată lumea că una singură nu-i suficientă.

Drept pentru care joi seara a avut loc ultima ediție pe 2013 a degustărilor cu pricina, iar vedetele au fost, după cum deja ați dedus, alte vinuri mehedințene. Alese dintre cele pe care nu apucasem să le degustăm la primul eveniment.

Și, dacă încă din titlu vă era clar că în pahare au poposit Smerenia (2011) și Ispita (by Liviu Grigorică, același an, în premieră ieșeană absolută), e probabil timpul să vă precizez că au fost însoțite de Chardonnay-ul La Cetate, Feteasca Neagră La Cetate și de Sfântul Ștefan (toate 2011).

Iar dacă tot veni vorba de premiere, ne-am bucurat să-l avem printre noi pe inginerul Gheorghe Crăciunescu. Care ne-a încântat cu un excelent discurs pe teme oenologice. Și, personal, m-a făcut chiar fericit, mai ales că evenimentul m-a prins, din anumite motive, complet ieșit din formă (verbală, în cazul de față). Drept care care țin să-i mulțumesc și pe această cale (și e și-un bun prilej ca să mă mai scuz, încă o dată, față de participanți).

Gheorghe Crăciunescu

Gheorghe Crăciunescu

 

Un clasament strâns și, oarecum, controversat

Ca de fiecare dată, i-am rugat pe cei prezenți (apropo, record de participare!) să completeze și fișele puse la îndemână în vederea notării. Și vreau să precizez de la bun început că absolut toate vinurile (atât cele două monovarietale din gama La Cetate, cât și cele trei cupaje roșii din final) și-au găsit fani cât se poate de clari și hotărâți. Care s-au manifestat ca atare atât în scris (pe fișe), cât și verbal, în conversațiile „pe secțiuni” ce au avut loc atât în timpul, cât și după încheierea degustării (în asta a constat controversa, nu în altceva).

Iar argumentele invocate în dispută au fost foarte clare: eleganța, fructuozitatea și onctuozitatea Chardonnay-ului, catifeaua, lejeritatea și tipicitatea Feteștii Negre, rotunjimea și „băubilitatea” (scuze, am citat!) Sfântului Ștefan, sobrietatea și rafinamentul Smereniei (un pic mai expresivă și mai „populară”, totuși, decât în anii trecuți) și expansivitatea, volubilă și consistentă, a Ispitei. Mai pe românește, fiecare a avut de unde să-și aleagă genul de vin preferat.

Cât privește clasamentul propriu-zis, el arată așa:

I – Ispita (by Liviu Grigorică) (9,4)
II – Smerenie (9,2)
III – Sfântul Ștefan (8,9)
IV – Chardonnay La Cetate (8,6)
V – Fetească Neagră La Cetate (8,2)

Din punctul meu de vedere, recunosc, aș fi poziționat Smerenia înaintea Ispitei și Fetească Neagră mult mai aproape de Chardonnay (dacă nu chiar peste). Dar, până la urmă, e chestie de gust personal; după cum știți, nu trebuie să luați clasamentele astea (și altele) drept literă de lege.

Dorin Tudose, Luminița Tzakis

Dorin Tudose și Luminița Tzakis

O concluzie cu Moș Crăciun (ca să zic așa…)

De fapt, fraza „Moș Crăciun a venit la Expo cu vinuri bune” a rostit-o Dorin Tudose (pentru cine nu-l cunoaște, e proprietarul restaurantului), chiar în alocuțiunea de deschidere, nicidecum la final. Precizând, totodată, că rolul de Moș Crăciun îi aparține de drept Luminiței Tzakis (adică directorul național de vânzări al Cramei Oprișor).

Într-adevăr, a fost o adevărată sărbătoare și chiar n-aș putea trage o concluzie mai bună. Chit că, totuși, parcă n-aș putea să-i spun vreodată Luminiței „săru’ mâna, Moșule!”… 🙂

 Luminița Tzakis

Luminița Tzakis

 

Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook.

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri Crama OprișorSărbătoarea vinurilor de Oprișor la Expo, partea I Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai De șapte ori Lafazanis, sau sărbătoarea vinurilor grecești Degustare Expo Casa de Vinuri CotnariLa Expo s-au degustat vinuri de Cotnari. Dar de la Casa de Vinuri Cotnari

  • Chardonnay, degustarile Expo&Costachel, Expo, Feteasca Neagra, Ispita, Oprisor, Sf. Ștefan, Smerenie

One thought on “Între Smerenie și Ispită. Sau sărbătoarea vinurilor de la Oprișor la Expo, partea a II-a”

  1. Tiberiu Cazacioc 24/12/2013 at 12:16

    Eu va propun niste preziceri gastronomice pentru 2014, legate de bucataria locala, de la Chef David Contant, prezent la Noaptea Predictiilor organizata de DC Communication. Aici http://cazacioc.blogspot.ro/2013/12/contant.html

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved