• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

În curând, produsele tradiționale autentice vor putea fi recunoscute după această siglă

Aug 05, 2013 costachel Știri 3


Logo produs traditional

Pentru reglementarea pieței, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Sănătății, proiectul unui ordin de atestare a produselor tradiționale, care ar putea intra în vigoare la sfârșitul acestei luni sau cel mai târziu la începutul lunii septembrie.

„Ideea de bază a acestui ordin de atestare a produselor tradiționale este de a reglementa această piață, în condițiile în care la ora actuală avem înregistrate la Ministerul Agriculturii în jur de 4.400 de produse tradiționale, iar o parte dintre acestea nu sunt active sau nu corespund conceptului de produs tradițional. Astfel, producătorii din industria alimentară din România nu vor mai avea voie să scrie pe unele alimente «produs tradițional» dacă acestea sunt fabricate în serie, iar producătorii tradiționali vor trebui să respecte anumite condiții și criterii specifice tradiționalității pentru a-și putea atesta produsele obținute în gospodării. Ordinul ar putea intra în vigoare la sfârșitul lunii august sau cel târziu la începutul lunii septembrie”, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Acesta reglementări sunt necesare întrucât în ultimii ani au fost organizate o mulțime de târguri tradiționale, în cadrul cărora se vindeau produse tradiționale, dar pentru care, în unele cazuri, existau suspiciuni că ar fi fost cumpărate din supermarketuri și după anumite „retușuri” de ambalare sau etichetare erau ulterior vândute ca produse tradiționale, dar la prețuri mult mai mari.

Irimescu a precizat că, după intrarea în vigoare a acestui ordin, industria alimentară românească va putea folosi doar titulatura de produs cu rețetă consacrată, iar producătorii tradiționali vor trebui să respecte anumite condiții specifice tradiționalității dacă vor să își înregistreze un produs.

Conform ordinului, Direcția Generală de Industrie Alimentară, prin compartimentul de specialitate cu atribuții în domeniul produselor tradiționale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), înființează și administrează Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT). Registrul se publică anual pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Pentru a figura în registrul menționat, produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime obținute în zona de producție, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere a produsului și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional. Materialele și obiectele care vin în contact cu produsele tradiționale vor respecta prevederile legale în vigoare.”

Produsele tradiționale vor fi marcate cu un logo național (cel din imaginea de mai sus), acesta fiind proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii și care va fi înregistrat de titular la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Conform MADR, această reglementare este necesară deoarece dinamica înregistrării produselor tradiționale în registrul de atestare a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an. Dacă în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în decursul unui singur an, 2011, numărul acestora a explodat până la 1.050, ajungându-se la un total de 4.400 în prezent.

S-ar putea să vă intereseze și:

Produse tradiționaleÎn fine, MADR s-a decis să reevalueze „produsele tradiționale” Crește spectaculos numărul produselor tradiționale atestate Produse tradiționale românești GermaniaProdusele tradiționale românești încearcă să cucerească Germania Vinurile românești și plantele medicinale ar putea învăța chinezește

  • Achim Irimescu, legislatie, MADR, producatori, traditii

3 thoughts on “În curând, produsele tradiționale autentice vor putea fi recunoscute după această siglă”

  1. Gurmandel 05/08/2013 at 10:33

    Arata ca naiba sigla asta… Chiar nu se poate face o sigla ca lumea sa-ti bucure ochiul?

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/08/2013 at 10:38

      Sincer, m-aș bucura ca produsul „de sub ea” să-mi bucure papila. Mi-ar fi de-ajuns 🙂

      Altminteri, nu zic, ai dreptate. Dar ține cont și de faptul că dimensiunea minimă va fi de 15 mm. Poza de mai sus e mult prea mare față de cum va arăta sigla în realitate.

      Reply ↓
    2. io 14/11/2013 at 19:03

      Gurmandel draga, sigla aia e de fapt un fel de stampila (ca aia de CTC) care sa atesta ca produsul e ”traditional”. Chestia aia se pune pe etichetele produselor. Nu e facuta sa-ti bucure ochiul. Trebuie sa-ti bucure ochiul ETICHETA produsului nu o stampila care sa atesta produsul ca fiind traditional. Sper ca acum ai inteles.

      Reply ↓

Leave a Reply to io Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved