• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

În avanpremieră, noile vinuri din gama Horeca de la Vinarte

Nov 01, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri HoReCa Vinarte

Aseară, la magazinul GoodPoint, a avut loc o întâlnire a membrilor clubului „Vinum Fidelis”. Adică, evident, o degustare, în prezentarea lui Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din Romania (OSR 2011). Vedetele au fost noile vinuri din gama HoReCa a celor de la Vinarte, a căror lansare oficială va avea loc în curând, din câte am înțeles, la Restaurantul Neptunus din București. A fost vorba, așadar, de o avanpremieră, și încă una foarte plăcută. Și, profitând de ocazie pentru a mai mulțumi o dată amabilelor gazde (Răzvan Avram și Ana Maria Nazarie), mă grăbesc să trec la prezentarea vinurilor, că doar pentru asta ați ajuns pe pagina de față.

Mai întâi vinurile albe…

Riesling 2011

De vinul ăsta, recunosc, mă leagă o mai veche prietenie și e vinul meu preferat pentru deschidere (de masă, de degustare, de ce-o fi). Cel de față e făcut tot la Castel Stârmina și a rămas același Riesling Italian proaspăt, răcoritor și reconfortant. Parcă în versiunea 2011 sunt mai multe note minerale printre cele citrice decât de obicei.

Sauvignon Blanc 2011

Una dintre surprizele plăcute ale degustării. Din punct de vedere al clonelor, am înțeles că are în componență mai mult Gros Sauvignon decât Petit Sauvignon. Mult soc, grepfrut, gutui, arome „de pisică” mai deloc. Per total, un vin extrem de reconfortant.

Tămâioasă Românească 2011

Trebuie să recunosc că singurul vin demisec al degustării m-a dezamăgit puțin. E drept, nici nu prea am „glandă” pentru vinurile cu rest de zahăr, dar chiar cred că o aciditate mai mare nu i-ar fi stricat deloc acestei Tămâioase. Altminteri, un vin cât se poate de corect, o variantă elegantă, nu „bombă”, frumos rotunjită, cu un postgust bun și lung, care își va găsi cu siguranță amatorii.

Marian Timofti

…apoi cele roșii…

Negru de Drăgășani 2011

Primul nas, destul de hotărât, aduce vișine și afine, apoi, după o scurtă aerisire, vin și ceva cireșe negre, bașca puțină ciocolată. Iar paharul gol mirosea delicios a nuci! Un vin fără mari pretenții, dar foc de șturlubatic, cu o aciditate zdravănă, numai bună pentru a se lupta cu „porcăriile” de iarnă.

Fetească Neagră 2011

Mai ales după nebunaticul Negru de Drăgășani, Feteasca Neagră și-a scos și mai evident în relief eleganța naturală. O aromă reținută, cu multe fructe roșii și destul piper. Gustul e catifelat, iar taninii sunt fini și delicați, completând optim rotunjimea acestui vin

2 x Merlot 2011

Sunt două variante de Merlot în această gamă, una făcută la Stârmina, iar cealaltă în Dealu Mare. Doi frați, dar nu chiar gemeni. Mehedințeanul e puțin mai hotărât, chiar mai frust, cu multă vișină și ceva condimente. În schimb buzoianul e ceva mai elegant, cu mai multe fructe prin el și un pic de aciditate în plus. Și nu vă mai spun decât că ambele au un postgust lung și plăcut, iar sufragiile au fost împărțite. Așa că, dacă personal înclin ușor spre cel de Dealu Mare, asta nu înseamnă că fratele de la Stârmina e mai puțin bun. Ci doar un pic mai altfel

… și o concluzie la final

Nu pot încheia această prezentare fără să vă spun că vinurile din această gamă vor costa în magazine între 30 și 35 de lei, ceea ce face ca raportul calitate-preț să fie unul cât se poate de corect. Asta nu-i o surpriză când vine vorba de Vinarte, dar am simțit nevoia să o subliniez, că-s prea destui producătorii care se duc cu prețurile până la cer. Așa că niște vinuri bune, la prețuri decente, merită salutate ca atare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinuri Crama AtelierNoile vinuri ale Cramei Atelier: „veni, vidi, vici” la Ralet 6 vinuri italiene in avanpremiera vin AvereștiNoile vinuri de Averești sunt mai mult decât promițătoare Cotnari ColocviiMai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari

  • Feteasca Neagra, Good Point, Marian Timofti, Merlot, Negru de Dragasani, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, vin, Vinarte

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved