• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Imam baildi

Jul 11, 2008 costachel Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 2


Imam baildi

În traducere libera, imam baildi înseamna „Preotul (imamul, bre!) leșină“. De ce se cheamă așa, nu se știe cu exactitate, legendele sunt mai multe: unii zic ca zgârciobul de imam a leșinat văzând cât ulei se consumă la pregătirea acestei mâncări, în timp ce alții susțin sus și tare că nici vorbă de așa ceva, imamul dându-și ochii peste cap doar din cauză că a mâncat ca nehalitul, așa de bune erau vinetele. Și dacă le-a mâncat la nord de Dunăre, sunt sigur că a doua variantă este cea corectă, fiindcă aceasta mâncare este încă un exemplu elocvent despre știința românului de a adapta creator rețetele altora și de a le duce spre inefabil. Chiar dacă, în cazul de față, în plus față de rețeta turcească nu apar decât frunzele de țelină și vinul roșu, vă veți convinge repede că, fără ele, imam baildi-ul nu mai are același haz.

Pentru 6 persoane, lista de aprovizionare cuprinde

6 vinete potrivite, mai curând mici,
4 cepe mari,
2 morcovi mari,
1 rădăcină mare de țelină,
1 căpățână mare de usturoi,
150 ml ulei de măsline,
3 linguri de varză tocată (facultativ),
1 legătură de pătrunjel,
1 legătură de frunze de țelină,
250 ml suc gros de roșii,
250 ml vin roșu
sare,
piper,
1 ardei iute (facultativ și el, dar ar fi păcat sa-l omiteți).

Începeți prin a spăla vinetele, care trebuie sa fie negre ca fundul ceaunului și lucioase la maximum. Pregătiți-le apoi în felul următor: curățați longitudinal o șuviță de coajă, următoarea se lasă în pace și tot asa, până obțineți, alternativ, patru porțiuni fără coaja și patru cu. În mijlocul fiecărei zone curățate faceți câte o crestătură adâncă, tot longitudinală, dar fără să despicați vânata de tot (aveți grijă!).

După asta opăriți-le timp de vreo zece minute, în apa clocotită, cu puțină sare, apoi așezați-le pe un plan înclinat, ca să se scurgă zeama amară din ele. Dacă vreți sa puneți și o greutate deasupra, bine, dacă nu, înarmați-vă cu mai multa răbdare.

În timpul ăsta, turnați 100 ml ulei într-o tigaie, adăugați cepele tocate mărunt, morcovii și țelina rase, eventuala varză, precum și usturoiul mărunțit. Sărați, piperați și căliți totul la foc mic, până se înmoaie bine zarzavatul. Luați de pe foc și adăugați o legătură de pătrunjel și una de țelină, tocate fin. Amestecați, lăsați să se răcorească și umpleți cu aceasta compoziție vinetele, prin crestăturile efectuate cu dibăcie mai devreme.

Luați apoi un vas care merge la cuptor (care sa cuprindă vinetele la fix, nu să lase tăpșan în jurul lor), ungeți-l cu restul de ulei, faceți un strat din tocătura rămasă (adăugați și ardeiul tocat, dacă vă place mai iute), așezați vinetele împănate și turnați deasupra sucul de roșii (dacă-i prea acru, adăugați o linguriță de zahar) și vinul roșu. Băgați totul în cuptorul încălzit și lăsați mâncarea la foc moale până scade sosul și se îngroașă bine.

Se mănâncă numai și numai rece (nu răcorită!).

Pentru cei cărora le plac mâncărurile mai usturoiate, nu văd alta soluție decât împănarea vinetelor (în porțiunile în care coaja a rămas la locul ei) cu feliuțe de usturoi. Dacă vă place țelina, puteți adăuga în umplutură o legătură în plus, sau puteți opări frunzele și înveli vinetele cu ele, înainte de a băga mâncarea la cuptor (dar asta din urma e alintare curată!).

Doua lucruri rămân sigure: la imam baildi, uleiul trebuie sa fie de cea mai bună calitate, iar vinul din pahare (că noi suntem creștini, ce Dumnezeu?) trebuie să fie (culmea!) roșu, și chiar destul de zdravăn. Merlot-ul de Dealul Bujorului de pe vremuri era perfect, acuma vedeți și dumneavoastră cam ce s-ar situa prin zona…

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne cu vinete, dovlecei și roșii Pilaf de vinete CaponataCaponata Default ThumbnailMâncare de vinete, ardei copți și roșii

  • ceapa, cuptor, împanate, morcovi, rece, reteta, rosii, telina, usturoi, vin, vinete

2 thoughts on “Imam baildi”

  1. alina 14/10/2011 at 09:57

    cred ca reteta asta tocmai a deveni una din mancarile mele favorite!
    buna treaba!:)

    Reply ↓
  2. costachel Post author14/10/2011 at 10:04

    Corect, cu precizarea că meritele îți aparțin, treaba ai făcut-o tu, eu n-am dat decât ideea 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved