• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Iahnie de conopidă

Mar 23, 2009 costachel Mâncăruri cu conopidă, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 2


Iahnie de conopidă

Când v-am povestit despre iahnia de fasole, v-am spus și care-i treaba cu sosul asta specific de ceapa călită stins cu roșii, așa că n-are rost să mă repet. Însă zic eu că n-ar fi deloc rău să-l vedem cum funcționează și cu alte legume. Așa că, dacă tot e post, iar conopida se lăfăie bine-mersi pe tarabe, m-am gândit să vorbim astăzi despre mâncărica de mai jos, care la mama ei grecească se cheamă kounoupidi yahni (κουνουπίδι γιαχνί, dac-am scris bine). E foarte bună caldă dar, dacă mă întrebați pe mine, rece e absolut minunată.

Pentru 4 persoane pregătiți-vă cu

1 conopidă mare (cam 1 1/2 kg să aibă),
3 cepe,
4 roșii (sau, mai ales în perioada asta, 1 conservă de 400 g roșii în bulion),
100 ml ulei (de măsline pun grecoaicele, firește, dar parcă-mi place mai mult cu cel de floarea soarelui),
1 legătură de mărar,
sare și piper.

Puneți mai întâi un ibric de apa la fiert, că poate o să aveți nevoie.

Curățați conopida, desfăceți-o în buchetele și spălați-o bine. Faceți toaleta cepelor, tocați-le mărunt și puneți-le la călit în ulei. Când ceapa s-a-nmuiat și e sticloasă, stingeți-o cu roșiile spălate, curățate de pieliță și tocate cubulețe. Sărați, piperați, amestecați.

După vreo 5 minute adăugați conopida (și puțină apa clocotită, dacă-i cazul), puneți capacul și lăsați totul să bolborosească în clocote mici timp de 1/2 oră (dar supravegheați și, dacă-i cazul, mai turnați nițică apa).

Când e gata (adică atunci când conopida e fiartă, dar a rămas fermă), presărați mărarul, reglați de sare și piper, amestecați cu grijă, puneți capacul, stingeți focul și lăsați aromele să se cunoască între ele minimum 1/4 de oră.

Vinul? Ei, sigur că grecii ar bea o Retsina, dar nici nouă n-o să ne fie rău cu o Fetească Regală.

S-ar putea să vă intereseze și:

Iahnie de ciuperci cu conopidăIahnie de ciuperci cu conopidă Supă-cremă de conopidăSupă-cremă de conopidă Conopida la cuptor cu sos de stafideConopidă la cuptor cu sos de stafide Budinca de conopidaBudincă de conopidă

  • ceapa, conopida, Grecia, iahnie, rosii

2 thoughts on “Iahnie de conopidă”

  1. Cristi Tache 28/11/2013 at 15:45

    Ce pofta mi-ai facut 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/11/2013 at 16:11

      Ce să fac și eu 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved