Când v-am povestit despre iahnia de fasole, v-am spus și care-i treaba cu sosul asta specific de ceapa călită stins cu roșii, așa că n-are rost să mă repet. Însă zic eu că n-ar fi deloc rău să-l vedem cum funcționează și cu alte legume. Așa că, dacă tot e post, iar conopida se lăfăie bine-mersi pe tarabe, m-am gândit să vorbim astăzi despre mâncărica de mai jos, care la mama ei grecească se cheamă kounoupidi yahni (κουνουπίδι γιαχνί, dac-am scris bine). E foarte bună caldă dar, dacă mă întrebați pe mine, rece e absolut minunată.
Pentru 4 persoane pregătiți-vă cu
1 conopidă mare (cam 1 1/2 kg să aibă), 3 cepe, 4 roșii (sau, mai ales în perioada asta, 1 conservă de 400 g roșii în bulion), 100 ml ulei (de măsline pun grecoaicele, firește, dar parcă-mi place mai mult cu cel de floarea soarelui), 1 legătură de mărar, sare și piper.
Puneți mai întâi un ibric de apa la fiert, că poate o să aveți nevoie.
Curățați conopida, desfăceți-o în buchetele și spălați-o bine. Faceți toaleta cepelor, tocați-le mărunt și puneți-le la călit în ulei. Când ceapa s-a-nmuiat și e sticloasă, stingeți-o cu roșiile spălate, curățate de pieliță și tocate cubulețe. Sărați, piperați, amestecați.
După vreo 5 minute adăugați conopida (și puțină apa clocotită, dacă-i cazul), puneți capacul și lăsați totul să bolborosească în clocote mici timp de 1/2 oră (dar supravegheați și, dacă-i cazul, mai turnați nițică apa).
Când e gata (adică atunci când conopida e fiartă, dar a rămas fermă), presărați mărarul, reglați de sare și piper, amestecați cu grijă, puneți capacul, stingeți focul și lăsați aromele să se cunoască între ele minimum 1/4 de oră.
Vinul? Ei, sigur că grecii ar bea o Retsina, dar nici nouă n-o să ne fie rău cu o Fetească Regală.
Ce pofta mi-ai facut 🙂
Ce să fac și eu 🙂