Pe scurt, nu pot să vă spun despre această mai puțin obișnuită iahnie de ciuperci cu conopidă (sau de conopidă cu ciuperci, cam tot aia) decât că e absolut delicioasă și surprinzătoare. O combinație de gusturi și texturi care se exprimă cât se poate de omogen, iar rezultatul final reprezintă încă o dovadă zdrobitoare a faptului că și mâncărurile de post pot fi teribil de gustoase. Nu credeți? Păi ia hai să vedem:
1 conopidă potrivită, 500 g ciuperci, 2-3 cepe, 2-3 căței de usturoi, 1-2 morcovi, 1 ardei gras, 500 g roșii, verdeață (mărar și pătrunjel), ulei, sare și piper.
Curățați conopida, opăriți-o 8 minute în apă sărată clocotită, scoateți-o și treceți-o sub un jet de apă rece, să nu se treacă din fiert. Desfaceți-o buchețele și lăsați-o în pace, până-i vine rândul din nou. Nu aruncați toată apa, mai păstrați puțină, că o să aveți nevoie.
Curățați și tocați ceapa, morcovul și usturoiul. Faceți toaleta ciupercilor și tăiați-le jumătăți sau sferturi (depinde cât sunt de mari). Încingeți uleiul într-o cratiță potrivită și puneți-le pe toate la călit. Sărați, amestecați, puneți capacul și lăsați-le să se înmoaie. Adăugați, pe la mijlocul fierberii, ardeiul gras, curățat, spălat și tăiat.
Opăriți scurt roșiile, eliminați pielițele și semințele. Tăiați-le cum vreți (feliuțe, cubulețe…) Când legumele din cratiță sunt gata, adăugați conopida, roșiile și câtă apă trebuie, din cea păstrată de la opărirea conopidei. A, și desigur că nu-i musai să folosiți roșii proaspete, puteți să le înlocuiți cu suratele lor din conservă, ori cu diverse sucuri, paste ori bulionuri.
Mai dați două-trei clocote, presărați verdeața curățată, spălată și tocată, reglați de sare și piper, amestecați pentru ultima oară și cu asta basta, stingeți focul și puneți capacul, să nu fugă aromele.
Ca orice iahnie, și asta de ciuperci cu conopidă se poate servi fierbinte, mai răcorită ori chiar rece. Iar vinul din pahare firește că trebuie să fie alb și sec. Poate o Fetească Regală, poate un Sauvignon Blanc…
Am gasit o conopida frumoasa in gradina si ma gandeam cum sa o fac.
Reteta dvs.a venit la timp.
Multumesc!
Cu multă plăcere 🙂
Pare a fi foarte gustoasa. Am să o fac mâine. Merci ptr idee
Cu plăcere 🙂