• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Hummus

Mar 27, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete de post 9


Hummus-ul, iubiți comeseni, este un piure de năut condimentat cu usturoi, ulei de măsline, zeamă de lămâie și tahini (am mai vorbit de pasta asta la Baba ghanouj). Altminteri, e o mâncare foarte des întâlnită în Orientul Apropiat și Mijlociu, pe care o mai puteți întâlni și sub denumirile de houmous (în franceză), hoummous, houmos, oumos (cred că am mai uitat vreo două). Iar rețeta de mai la vale și poza de mai la deal ne vin de la Gabi Toma (mulțumesc frumos!), căruia mă grăbesc să-i dau legătura.

Dacă e din conservă, năutul se folosește așa cum este. Dacă e nefiert, se lasă 24 de ore la înmuiat și se fierbe 10 minute la foc iute și o oră și 20 minute la foc mediu, se strecoară și nu e necesar să se curețe de pielițe. Iar Tahini (Tahine) e pasta de susan 100% și se găsește la Billa, Mega Image etc.

2 pahare năut fiert, sucul de la 1 lămâie, 1 lingura cu vârf de Tahini, 2 căței de usturoi, 3-4 linguri ulei de măsline, apa fierbinte de la fiertul năutului, care se adaugă treptat în blender până se obține consistența dorită, sare după gust.

Toate se pun la grămadă în blender și se mixează. Din când în când opriți blenderul și amestecați cu lingura, pentru că la început e destul de gros amestecul. Puneți apa treptat, ca să nu-l subțiați prea tare.

Ce vin bem? N-aș prea ști să vă spun, probabil aș miza pe nebunia unui Pinot Gris. Dar nu sunt foarte sigur.

S-ar putea să vă intereseze și:

Baba ghanouj Ce e tahini, la ce se folosește și cum poate fi făcut în casă Ciorba de linte Urzici bătute făcăluiteUrzici bătute (făcăluite)

  • Gabi Toma, naut, Orient, piure, tahini, usturoi

9 thoughts on “Hummus”

  1. Gurmandel 27/03/2011 at 15:43

    mai am niste naut, niste tahini… Ma apuc sa fac o portie… 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author27/03/2011 at 20:20

    Am vazut! La propriu 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 27/03/2011 at 21:48

    Bun rau 😀 Pot pune o variatiune? Ma rog, eu pot. Deci la reteta de mai sus (acum unii spun ca se pun chestiunile in anumita ordine si altele, eu nu stiu, nu-s din localitate) pusa pe farfurie, se pot pune pe deaspura niste feliute din muschiulet de miel dat prin sumac si pus foarte putin pe gratar.

    Am mancat la niste libanezi, exceptional.

    Apoi eu am mai incercat si varianta, poate din cauza ca primisem condimentul din Iordania, cu za’atar pe deasupra.

    Belea toate, pe cuvant.

    Sanatate!

    Reply ↓
  4. adrian 28/03/2011 at 09:52

    Ce sunt alea “tahini”?!? Condimente, ca n-am auzit pana acum!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/03/2011 at 10:32

      Pai scrie si-n text, e pasta de susan 🙂

      Reply ↓
  5. Gurmandel 28/03/2011 at 10:53

    Zaátar este un amestec de oregano, busuoic, cimbru, seminte de susan… Humusul este acelasi… Poate fi bineinteles mincat si cu carne… Dar m-am gindit ca sintem in post…

    Reply ↓
  6. aphextwinz 28/03/2011 at 14:50

    Sigur, eu faceam numai adaugiri aici la colectia lui Don Costachel, nu era vreo critica, Doamne fereste 🙂

    Reply ↓
  7. Gurmandel 30/03/2011 at 11:27

    Nu ma gindeam la vreo critica ci explicam comesenilor ce ar fi sa fie zaátar aista… 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/04/2011 at 13:56

      Uite ca am explicat si eu ce-i aia za’atar, pe principiul ca mai bine mai tarziu… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved