Armoracia rusticana. Se utilizeaza in principal radacina, data prin razatoare (proaspata sau conservata), dar si frunzele sunt uneori folosite, in salate, mancaruri (incercati sarmalutele in frunze de hrean!) sau muraturi.
Altminteri, este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. Despre importanta lui in perioada antica este relevanta expresia, atribuita Oracolului din Delphi, “Ridichea valoreaza greutatea ei in plumb, sfecla in argint iar hreanul in aur”. Se spune ca era cunoscut in Egipt inca din perioada Exodului, Apollo fiind acela care l-ar fi adus in Grecia, iar de aici a urmat raspandirea in intreaga lume. Totusi, o varianta mai apropiata de adevar pare a fi aceea ca navalirile slavilor ar fi stat de fapt la baza raspandirii acestei plante cu mari virtuti, atat gastronomice, cat si medicinale.
Limitandu-ne insa doar la bucatariile noastre, trebuie mentionate in primul rand aperitivele, hreanul intrand bucuros in compozitia maionezelor si mustarurilor, dar si, combinat de obicei cu smantana (care are rolul sa-l mai tempereze), ofera multe sosuri “de hrean” (o varianta excelenta gasiti aici). Se mai impaca foarte bine cu sfecla rosie si merele, e perfect pentru carnurile reci, fie ele sub forma de rasol, friptura sau in salata, cunoscatorii il apreciaza proaspat ras intr-o ciorba de burta fierbinte, iar rolul sau de conservant, dublat de aroma si gustul pe care le ofera, il trimite direct printre muraturi, fie ele in saramura sau in otet.
Iar amatorii de Bloody Mary stiu ca nu e bine sa uiti de hrean nici macar cand vine vorba de bauturi.
In alte limbi: raifort (fr.), horseradish (eng.), rafano (it.), rábano picante (sp.), meerrettich (germ.)
In special, in afara de rasoluri si Bloody Mary, eu il apreciez cel mai tare cand sunt racita, ca acum, si pun o lingura de hrean ras in supa de pasare.Daca nici asta nu te ajuta, e de rau.
Hreanul este o planta medicinala cu niste proprietati curative importante in sinuzite si bronsite.
Perfect de acord, dar daca ma apucam sa scriu si despre proprietatile medicinale, nu cred ca mai terminam textul, si oricum sunt altii mult mai priceputi decat mine pe subiectul asta. Drept pentru care nu pot sa mai zic altceva decat multa sanatate! 🙂
Eu iubesc hreanul, il mananc si cand nu sunt racita, e unul din lucrurile alea despre care nu-ti dai seama cum s-a insinuat in viata ta, cand eram copil nu-mi placea si apoi, cu timpul, am ajuns sa-l pun eu in otet cu ochii in lacrimi.
Lasand la o parte contributia lor la muraturi care sunt printre favoritele mele.
In special, in afara de rasoluri si Bloody Mary, eu il apreciez cel mai tare cand sunt racita, ca acum, si pun o lingura de hrean ras in supa de pasare.Daca nici asta nu te ajuta, e de rau.
Hreanul este o planta medicinala cu niste proprietati curative importante in sinuzite si bronsite.
Perfect de acord, dar daca ma apucam sa scriu si despre proprietatile medicinale, nu cred ca mai terminam textul, si oricum sunt altii mult mai priceputi decat mine pe subiectul asta. Drept pentru care nu pot sa mai zic altceva decat multa sanatate! 🙂
Eu iubesc hreanul, il mananc si cand nu sunt racita, e unul din lucrurile alea despre care nu-ti dai seama cum s-a insinuat in viata ta, cand eram copil nu-mi placea si apoi, cu timpul, am ajuns sa-l pun eu in otet cu ochii in lacrimi.
Lasand la o parte contributia lor la muraturi care sunt printre favoritele mele.
Si mie imi place in muraturi…a doua zi…
Serios vorbind, contine mici cantitati de Arsen (antibiotic total), care ajuta la raceli, gripe, si viermi intestinali
Hreanul sau muraturile? A doua zi, adica… 😀