(Allium ascalonicum) În afară de hașmă, mai e cunoscută și ca șalotă, eșalot ori ceapă franțuzească.
Plantă originară din Orientul Mijlociu, dar făcută celebra de francezi, care sunt absolut înnebuniți după ea.
A fost adusă în Europa de cruciați, după asediul orașului Ascalon (azi Ashkelon in Israel), de unde și denumirea latinească. Noua, numele de hașmă ne vine din maghiară (hagyma = ceapa).
Cele mai apropiate rude sunt usturoiul și ceapa, dar nu are mirosul înțepător al celui dintâi, nici aroma cumva acră a celei de-a doua.
Ca înfățișare, hașma aduce cumva cu o ceapă de apa mică, dar bulbul este divizat, cam ca la usturoi.
Se folosește ca plantă aromatică în multe sosuri, dar și sub formă crudă, în salate, tocată sau tăiată felii subțiri. Mai ales atunci când se dorește o aromă mai suavă decât a rudelor sale.
Hașma în alte limbi: echalotte (fr.), shallot (eng.), schalotte (ger.), scalogno (it.), chalota (es.)