• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Grana Padano

Aug 28, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 2


Grana Padano

Grana Padano este o brânză italiană, făcută din lapte de vacă (parțial smântânit). A obținut Denumirea de Origine Controlată în 1996. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 32%, iar pasta are o consistență foarte dură. Se prezintă sub forma unui cilindru ușor convex, ce cântărește între 24 și 40 de kg. Pentru obținerea unui kilogram de Grana Padano sunt necesari aproximativ 15 l de lapte.

Puțină istorie

Se consideră că rădăcinile acestei brânze coboară până în secolul al XII-lea, când ar fi fost făcută pentru prima oară de călugării de la mănăstirea Chiaravalle. În secolul al XVI-lea, grana era deja cea mai răspândită brânză din zona Câmpiei Padului (Pianura Padana). Este, de altfel și perioada în care călugării încep să studieze în amănunțime probleme legate de producția de brânză, astfel că din grana originală s-au dezvoltat, pe lângă Grana Padano, în primul rând celebrul parmezan, dar și alte brânzeturi, precum Granone Lodigiano sau Trentingrana.

Grana Padano și Parmigiano Reggiano

E clar că ambele brânzeturi au origini comune și provin din nordul Italiei. Există chiar credința (falsă) că Grana Padano ar fi o versiune mai ieftină a parmezanului. De fapt, după cum am văzut, ambele provin din medievala grana. Diferențele de gust sunt date, pe de o parte, de alimentația vacilor (de terroir, am spune, dacă ar fi vorba de vin!) și, pe de altă parte, de modalitatea de fabricație: dacă Grana Padano este fabricată exclusiv din lapte parțial degresat, parmezanul este făcut dintr-un amestec de lapte integral și degresat. Mai mult, caietul de sarcini DOC nu prevede pentru Grana Padano restricții în ceea ce privește alimentația vacilor, iar aria ei de producție este sensibil mai mare.

Gastronomicește spus, e vorba despre două brânzeturi asemănătoare, din multe puncte de vedere, dar Grana e mai puțin sărată și are o savoare mai delicată, mai puțin agresivă, ceea ce o face mai potrivită pentru preparații în care aroma brânzei nu trebuie să fie predominantă.

Cum se fabrică Grana Padano

Cașul (obținut, cum spuneam, din lapte de vacă parțial degresat) este fărâmițat (până la dimensiunea unui bob de orez) și încălzit la o temperatură de 54ºC. După o oră se învelește în pânză de in și se pune în forme. După 48-72 de ore se sărează (în saramură), se scurg și se pun la maturat, pentru o perioadă ce poate varia de la 8-12 luni (grana giovane), la 2 ani și chiar mai mult (Grana Riserva).

Condițiile de producție sunt verificate de Consorzio Tutela Grana Padano, un consorțiu înființat în 1954, ce reunește atât producătorii, cât și distribuitorii de Grana.

Și, tot la capitorul fabricație, mai trebuie precizat un lucru: Grana Padano este brânza DOC cu cel mai mare volum de producție din lume.

Grana Padano în bucătărie

Este folosită cel mai des sub formă rasă, în minestrone, cu paste, dar intră și în compoziția unor umpluturi (în ravioli și nu numai). Din punct de vedere al vinului, nu este mofturoasă, înțelegându-se bine atât cu vinurile albe, cât și cu cele roșii.

S-ar putea să vă intereseze și:

Pecorino Parmezan AsiagoAsiago Gouda

  • branza, Grana Padano, Italia

2 thoughts on “Grana Padano”

  1. aphextwinz 01/09/2012 at 10:36

    Daca va zic, dupa atatia ani de grana si parmezan, eu nu le deosebesc nici in ziua de azi la gust, desi mi s-a explicat de o mie de ori ce si cum. Deh, daca nu m-a crescut mama cu din astea. 🙂

    (eu, pentru ca il folosesc cu mila, ca e scump, il tin in congelator si scot numai cat am nevoie si mi se pare ca nu i se altereaza gustul)

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/09/2012 at 10:40

      Tare bun tertipul cu congelatorul, l-am recomandat și eu la parmezan (dar merita să fie reamintit și aici, mulțam!) 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved