Tot de la domnul Marian Rădulescu vine și rețeta de mai jos, una atât de specială că n-am putut s-o grupez cu altele. Altminteri sper că încă n-ați terminat cu preparat conservele pentru iarnă și că mai aveți loc pe rafturile cămării pentru câteva borcane.
O rețetă mai rar întâlnită, dar extrem de savuroasă. Prima oară am mâncat așa ceva pe când eram copil, în casa lui Saris Grecul, cu care tatăl meu era bun prieten și mai puneau de câte un chefuleț.
Se folosesc 50 de gogoșari mari, 15-20 vinete mijlocii, 2 kg de roșii, 1 căpățână de usturoi, 3/4 litri de ulei, 3 linguri de miere, câteva foi de dafin, sare, piper.
Spălați și opăriți un minut gogoșarii. Curățați-i de semințe și puneți-i pe o tavă să se scurgă. Separat curățați vinetele, tăiați-le în felii rotunde, groase de 1 cm, pe care le prăjiți în ulei și le lăsați să se scurgă pe o planșetă. Împănați feliile de vinete (când s-au răcit) cu usturoi. Dați roșiile prin separator și fierbeți sucul împreună cu uleiul de la prăjit până se leagă. Turnați sucul în borcan peste gogoșarii umpluți cu vinete împănate. Puneți capace sau legați cu celofan și sterilizați la baie de aburi. Se păstrează la răcoare în cămară.