• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gogoșari în oțet

Oct 13, 2008 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete de murături în oțet, Rețete tradiționale românești 2


Gogoșari în oțet

Ei, sigur, e doar o variantă de gogoșari în oțet dintre cele multe existente, dar e aceea care zic eu că-i cea mai bună. Altfel zis, e versiunea la care m-am stabilizat după mai multe încercări în domeniul gogoșăresc. Și, ținând cont că e destul de muncă, mă opresc aici și vă propun să ne apucăm repede de treabă.

Pe lângă 10 kg de gogoșari, cât mai mari, mai copți și mai frumoși, vă mai trebuie ceva hrean, boabe de mustar și, facultativ, conopidă sau morcovi (eu n-am mai avut loc în borcane, din păcate..).

Mai adăugați dumneavoastră, pentru zeamă, la

1 l de oțet de 9°,
2 l de apă,
500 g zahăr,
200 g miere,
30 g sare mare, neiodată,
frunze de dafin,
boabe de piper,
facultativ alte arome (frunze de țelină, ienibahar etc), toate după gust.

Începeți prin a face toaleta gogoșarilor. Spălați, curățați, tăiați felii, uscați.

Puneți la fiert toate ingredientele zemii și, când clocotește, opăriți gogoșarii, pe rând și cu capacul oalei pus, 2-3 minute, nu mai mult (cât să se înmoaie puțin, dar sa rămână un pic crocanți).

Puneți-i în borcane, presărând printre ei boabe de muștar (cum sigur aveți mai multă răbdare decât mine, precis veți da borcanelor un aspect mai apetisant decât am reușit eu). Fixați totul cu bucăți de rădăcină de hrean, dispuse în cruce.

Turnați deasupra zeama răcită, cât să depășească nivelul gogoșarilor cu 1-2 cm. În caz că mai trebuie zeamă (a doua zi e musai sa verificați), mai faceți câtă aveți nevoie pentru a completa necesarul.

Dacă amestecați printre gogoșari și felii de morcovi sau buchețele de conopidă, opăriți-le și pe ele.

Gata, închideți borcanele, de-acuma locul acestor gogoșari în oțet e în cămară!

Update: mai multe variante de gogoșari în oțet, atât simpli, cât și umpluți, găsiți aici.

S-ar putea să vă intereseze și:

Gogoșari în oțet, simpli și umpluți Castraveți bulgărești în oțet Ardei iuți în oțetArdei iuți în oțet, pe gustul tuturor De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari

  • conserve, gogosari, ienibahar, miere, otet

2 thoughts on “Gogoșari în oțet”

  1. anonymus 21/08/2013 at 13:50

    Oh, gogoșarii in oțet. Dau un regat de trufe pentru un gogoșar cu o boaba de piper rătăcită in el. Și cu miere…hmmm…sună interesant. Cum zicea Ion Creangă atunci cand moșul îsi doarea un ou: ”convinge-ți si tu nevasta să facă rețeta asta”.Mulțumim stimabile și la mai mare

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/08/2013 at 13:51

      Mai mare borcanul cu gogoșari în oțet, nu? 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved