• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni

Aug 16, 2011 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic, Rețete, Rețete tradiționale românești 5


Dacă de scriitorul Octavian Stoica prea puțină lume își mai amintește, gastronomul cu același nume se bucură, totuși, de ceva mai multă notorietate, datorită micii bijuterii intitulate De-ale gurii din bătrâni, apărută la Editura Sport-Turism în 1978 și reeditată (cu o copertă cam stupidă, dar să trecem) de Editura Scripta în 2009 (nu știu să mai fie și alte ediții, dar poate greșesc). Dacă n-ați auzit de ea, căutați-o: pe cuvânt că n-o să vă pară rău! Ca să vă conving, vă ofer, stârnit de Aphextwinz (săru´mâna!) varianta de ghiveci măcelăresc pe care o găsiți la pag. 134-135 în ediția princeps (cea din poza de mai sus).Și, în încheiere, da, recunosc, (și) datorită lui Octavian Stoica mi-am intitulat prezenta rubrică „de-ale gurii din bătrâni”.

Tot de atunci ne-au rămas ghiveciurile sleite, scăzute, de post (smerite) și pe care „mitocanii” nu puneau preț atunci când se așterneau să se sature. Tot ghiveciul le bucura și lor adunările flămânde, dar altfel – ghiveci măcelăresc, așa cum numai în mahalalele de parlagii și de grădinari bulgari ai Bucureștilor se putea găti și numai din proaspăt.

Se lua cap de piept de vacă, se prăjea, rumenindu-se în untură înfierbântată, după care se scotea de-o parte, pentru ca în ce rămânea să se călească ceapa și apoi să se stingă cu bulion și cu supă de oase. Apoi se băga carnea și se lăsa să zacă clocotind pe puțin două-trei ceasuri bune, cu cimbru de anul trecut și cu usturoi. Osebit, se fierbea, cu untură și cu zeamă de oase, un popor de legume, o încântare de culori și de aburi cu miros: varză albă de Buzău, cartofi săpunari, din cei care nu se sfarmă la fiert, bame Sultane, lungi de-o palmă, dovlecei ungurești – numiți prin birturi „democrați cu fustanelă – fasole lată, galbenă, ardei grași, vinete, morcovi și țelină și conopidă pitică. Se dădeau la cuptor pentru puțină vreme. Urma frăgezimea, momițele – și ele prăjite în tigaie, iar peste carne și acestea, măduva tăiată. Peste legumele fierte se așternea sucul cărnii și se amesteca. În grija de acum a bucătarului, carnea fără os se așeza într-o parte a unei largi tavale de aramă, se adăugau – ca să fie și să dea gustul din urmă – roșii tăiate felii și aguridă de struguri, de cealaltă toate celelalte, și se mai adăugau, după limba dumnealui, piperul și sarea, potrivindu-se. Peste acest balamuc de zemuri și fructe ale pământului se turna, ca dintr-al altuia, vinul, și se dădea față mâncării cu pătrunjel tocat. Nu stătea la cuptor din nou, nici cât o mică de ceas.

Era mâncare sănătoasă și așa ne-a rămas și nouă. Mărturisesc că n-am găsit nici în bucătăria rustică perigordină, a cărei faimă „est internationale et ce n´est pas d´hier” – cum se laudă – ceva de soi mai ales. Unii spun – și cred că au dreptate – că și mai zdravănă iese dacă e dogorită în gavanos de pământ ars, așa cum făceau vechii.

Alt vin decât Nicoreștiul, ori Odobeștiul nu suferă; ori, pentru cine vrea mai aspru și se simte mai bărbat, un Cabernet de Sâmburești, gros ca sângele de bivol, să stea pe unghie, ori…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ghiveci măcelăresc, de la Păstorel citire Sica AlexandrescuGhiveciul măcelăresc, povestit de Sică Alexandrescu Ghiveci călugăresc Ghiveci grecesc briamGhiveci grecesc

  • gastronomie, ghiveci, literatura, Octavian Stoica, scriitori

5 thoughts on “Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni”

  1. fabdo 16/08/2011 at 15:09

    Am cumparat cartea asta cand a aparut, in ’78 si m-a incantat desi multe retete nu se puteau prepara din auza penuriei de alimente. Am uitat de ea si nu stiam ca a fost re-publicata.

    Reply ↓
  2. aphextwinz 16/08/2011 at 23:16

    nu cred ca e republicata, e la anticariate. scuzati don costachel ca am uitat ca ati scos-o la lumina. multe retete din ea nu se pot face din cvasimotive. dar e o sursa de informatii.

    Reply ↓
  3. costachel Post author17/08/2011 at 08:21

    Si lectura foarte placuta 🙂

    Reply ↓
  4. dorina caramel 17/03/2012 at 01:51

    este o carte buna cu care eu ma rasfat ,sunt departe de tara si o citesc si recitesc ….iar retetele care le prepar dupa ea sunt delicioase si imi aduc aminte de mancarurile bunicii va pup ..dorina

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved