(Zingiber officinalis) Condiment specific bucatariei orientale, il gasiti si pe la noi, sub forma de radacina (in alimentarele bune si, mai rar, in piata, il vand babutele pentru ceaiuri) sau sub forma de praf (la alimentara sau la Plafar). Desigur, aroma radacinii proaspete (de fapt a rizomului, ca sa fiu mai exact) e mai puternica. Oricum utilizarile sunt identice: sosuri dulci-acrisoare, mancaruri cu sos, produse de patiserie (e perfect in aluaturile fragede), dar se foloseste si pentru aromarea bauturilor (vin fiert, punch-uri, cocktail-uri si chiar unele sucuri de fructe). Face insa un tandem de milioane cu usturoiul. Daca nu ma credeti, rumeniti repede intr-o tigaie ghimbir tocat marunt si usturoi, dupa care sotati la foc mare, cateva minute, carne de pui sau de porc, taiata cubulete sau fasiute. Va puteti opri aici sau adaugati stafide inmuiate si cubulete de ananas, puneti capacul si fierbeti 5 minute.
In alte limbi: gingembre (fr.), ginger (engl.), zenzero (it.), ingwer (germ.)