• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gătit în aer liber și mâncare românească gata de atac

Mar 07, 2011 costachel Mozaic, Scurte 12


Ați văzut, probabil, la știri, că sâmbătă și duminică a avut loc, la Iași, Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber (sau, mă rog, probabil ați aflat doar de cea mai mare tocăniță de pui cu ciuperci, Guiness Book, alea-alea, evenimentul propriu-zis n-a prea contat, nu comentez). Trec repede peste manifestarea ca atare, fiindcă n-am stat în Piața Unirii decât vreo două ore, duminică, așa că n-aș putea să vă ofer un text complet despre ce s-a întâmplat acolo. Ar trebui s-o facă alții, eu unul despre cu totul altceva vreau să vă vorbesc azi.

După cum cititorii mai vechi ai acestui site țin probabil minte, am susținut în dese rânduri că bucătăria românească este una eminamente casnică și ar fi necesar un minim efort (de cosmetizare și adaptare a rețetelor pentru condițiile gătitului profesionist) pentru ca ea să poată deveni accesibilă celor care vor să ne cunoască (și) sub aspect gastronomic (puteți aprofunda tema aici, tangential și-n alte texte, dar n-are rost să vă fac trimiteri acum la toate). Să luăm, de pildă, o banală pastramă, cu mămăligă și brânză. Ce ziceți, așa cum arată mai jos, o putem pune pe orice masă?

Regret enorm că, din cauza îmbulzelii din piață, n-am putut să urmăresc cu mai multă atenție tema. Și nici măcar nu știu (mii de scuze!) care dintre concurenți a fost autorul mini-bijuteriei de mai sus (dacă știe cineva, îl rog să mă anunțe, că merită toate laudele). Drept pentru care nu pot să vă ofer mai mult decât câteva poze, făcute la repezeală și cu teama de a nu fi strivit. Dar sper să vă placă și puținul care urmează!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Gata cu prejudecatile despre vinul varsat! Omul gătește în aer liber de când s-a ridicat în două picioare și s-a împrietenit cu focul Viorel Ralea6 x Feteasca Neagra, 4 x Tamaioasa Romaneasca Ferran AdriaFerran Adria scoate 22.000 de euro pe câteva porții de mâncare

  • aer liber, gastronomie, romaneasca

12 thoughts on “Gătit în aer liber și mâncare românească gata de atac”

  1. Moi maitre 07/03/2011 at 10:56

    Parada somelierilor nu a mai fost?

    Reply ↓
  2. costachel Post author07/03/2011 at 11:08

    Ba da, insa am s-o pomenesc in alt text (poate tot azi, cel mai tarziu maine)

    Reply ↓
  3. aphextwinz 07/03/2011 at 15:01

    Ce ma nedumereste pe mine la mancarurile “romanesti” (zic numai de poze) ca nu se poate dom’le sa lipseasca banana si portocala.

    Chiar recent am vazut la un domn cantaret de muzica populara participant la o emisiune la TV cum gatea ardeleneste cu mujdei facut in sticla de plastic (metoda unica) si pe masa, fireste, nu lipseau bananele si clementinele.

    Ce e drept acum sunt fructe din belsug, astept cu incredere pastrama cu ananas 😀

    Scuzati de observatii, mi-au sarit in ochi la poze. Poate nici nu au legatura cu ce s-a intamplat acolo.

    Reply ↓
  4. costachel Post author07/03/2011 at 18:21

    Nu, chiar n-au nici o legatura… Poza aia a fost pusa la deschidere doar ca era mai spectaculoasa (ca sa nu zic mai colorata), altminteri ciprioti sau ceva pe-aici erau proprietarii (pardon, concurentii!).

    Altminteri, ai dreptate, categoria „fructe exotice”, din punct de vedere romanesc, trebuie musai reconsiderata 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 07/03/2011 at 22:36

    Eu ma straduiesc, sunt la al treilea avocado prins in ghiveci 🙂

    Ar fi tentant la scara mare daca s-ar putea produce. Desi acum, vorba aia trista, pe-aici nici graul nu mai creste 🙁

    Oricum eu daca aflu (nu sunt promovate manifestarile cum ar trebui, asa ca ratez multe) ma duc la toate, mereu sunt produse deosebite. Si preturi pe masura. La ravasitul oilor am vazut pret de top la pastrama de oaie, 60 de lei. Si cred ca nu le mergea bine cantarul ca acasa nu aveam cat am platit (eu am gasit la “numai” 40 si am zis sa iau de o pofta).

    Mai am o parere legata de manifestarile astea (nu zic de concursuri si bucatari, ma refer la tarabe si tarabagii si produse “autentice”). E o mare evaziune fiscala. Nu ca mi-ar parea rau 😀

    Reply ↓
  6. pansy 07/03/2011 at 22:40

    sunt absolut de acord cu tine apropos de promovarea bucatariei romanesti.cum folosim lamaia,nu vad de ce n-am folosi portocala sau ananasul,(in contextul potrivit,insa) pentru ca evident ele n-au aparut in romanica dupa ’90,ci mult inainte.asta a propos de cosmetizare si adaptare la secolul 21.ca doar in cipru traiesc o multime de romani.ma ganeam ca sunt mancaruri moldovenesti si ardelenesti ce se preteaza la alaturari “exotice”.cu atat mai mult cu cat bucataria romaneasca este una de “sinteza”,sa o numesc asa.

    Reply ↓
  7. cofi 08/03/2011 at 04:40

    poate am urmarit niste stiri gresite, dar la mine in televizor zicea ca sunt originari din Palestina bucatarii/chef, evrei si arabi deopotriva si astia au crescut cu portocalele sub nas toata viata lor!
    era chiar o discutie cum gastronomia traverseaza obstacolele! deci nu cred ca erau ciprioti, poate maxim unul, care nu a fost mentionat de stiri.

    Reply ↓
  8. costachel Post author08/03/2011 at 10:08

    @aphextwinz: ei, graul mai creste, dar il apuca imediat un dor de duca… 😀

    @pansy: sa nu le uitam pe cele dobrogene, ca acolo sinteza-i maxima 🙂

    @cofi: corect, am facut eu o confuzie 🙁

    Reply ↓
  9. ovidiucro 08/03/2011 at 10:32

    @aphextwinz: acuma nu ma pricep la cultura de avocado dar, daca tinem cont de faptul ca in categoria exportului romanesc primeaza portocalele si bananele, ai mari sanse, deoarece conditiile par propice 🙂
    Revenind la produsele neaose, taranesti, in loc de calitate si traditie primeaza mercantilismul,castigul financiar nu promovarea produsului in sine.
    In prezent, majoritatea “producatorilor” din piete isi aduc deservicii atat lor cat si produselor traditionale.

    Reply ↓
  10. animaloo 08/03/2011 at 15:14

    frumoase concursurile astea. Pacat de populatia vandala 🙂

    Reply ↓
  11. doina 10/03/2011 at 09:48

    Prima fotografie cu pastrama si mamaliguta apartine bucatarilor de la Unirea!! Cred ca nu gresesc, am fost in piata si am urmarit cele 2 zile de prezentari!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author10/03/2011 at 11:17

      Daca-i asa, un sincer si mare bravo! Plus rugamintea de a continua pe drumul asta, daca tot au demonstrat stralucit ca se poate! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved