• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gata cu prejudecatile despre vinul varsat!

Mar 21, 2009 costachel Băuturi, Mozaic, Prezentări, Vinuri 0


Va spuneam nu de mult ca, in curand, vom gasi in Iasi vin „vrac“ de cea mai buna calitate, promitandu-va, in acelasi timp, ca am sa va dau mai multe detalii in momentul in care vinurile respective vor ajunge la fata locului. Si, iaca, primele doua dintre ele au si poposit in budanele de inox din camera frigorifica a magazinului „Good Point“ (in Iasi, pe Sf. Lazar, in caz ca ati uitat).

Mai intai vinul alb, c-asa-i frumos: vorbim despre un cupaj foarte reusit de Feteasca Alba si Sarba (in proportie de 80%-20%, dac-am inteles bine), facut de Tenuta (Odobesti). „Zglobiu, fructat, placut“ am scris in dreptul lui la degustare si zau daca-mi iau vorbele indarat. Ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba, ganditi-va la ce intelege romanul prin „vin de petrecere“ (demisecul de cursa lunga), inchipuiti-va ca-i mult mai bun decat marea majoritate a lichidelor ce v-au fost prezentate sub numele asta si cred ca aveti o imagine destul de corecta despre vinul din poza de deasupra. Buchet floral foarte placut, gust dominat de Feteasca (dar care lasa si Sarba sa-si faca putin de cap) si un postgust cu o usoara nota amaruie, foarte eleganta. Fiind un vin usor, nu se prea impaca cu sifonul, asa ca maximum un sprit de toamna o sa puteti face cu el (asta ca sa stiti cata apa minerala va trebuie, dac-ar fi dupa mine nu v-as lasa sa-l botezati).

Al doilea vin, cel rosu, este un Merlot de la Domeniile Viticole Franco-Romane, adica, mai pe romaneste, un Merlot de Dealu Mare. „Foarte bun“ scrisesem la degustare in dreptul lui, iar aseara, cand l-am regasit, am fost intrutotul de acord cu mine insumi. Nu-i musai cea mai buna utilizare pe care i-o puteti da, dar mi-l inchipui foarte lesne scos la iarba verde, sa insoteasca o ceafa la gratar. In general o sa se inteleaga foarte bine cu porcul, mai ales cu cel preparat traditional, fie ca e vorba de sarmale, tocanite sau fripturi. Si inca ceva: are certificat Ecocert, adica este cat se poate ecologic (adica „natural“, dupa cum zice vorba aia foarte raspandita). Ce mai, sanatate curata vinul asta!

In concluzie, doua vinuri foarte placute, numai bune pentru ocazii cu mancare multa si musafiri voiosi, sensibil mai ieftine decat suratele lor imbuteliate din comert si considerabil mai bune decat ele. Chiar ca n-aveti de ce s-aveti prejudecati despre vinul varsat!

Articol aparut in Slow Food

UPDATE: Taman am verificat: merge cupajul alb descris mai sus langa un piept de pui cu ciuperci si smantana de parca s-ar cunoaste de-o viata, nu altceva!

S-ar putea să vă intereseze și:

Ghidul vinul.ro Cotnari ColocviiMai bune și mai puțin bune despre noile vinuri de la Cotnari Frank Smulders Provino Iași 2012Mult prea pe fugă despre Provino Iași 2012 Vinuri la bag-in-boxDespre un mic concurs de vinuri la bag-in-box și nu numai

  • degustari, DVFR, Tenuta, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved