• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gasca in sos de vin

Aug 12, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețetele lui Păstorel 3


Da, stiu ca mancati rar gasca, si n-o pun decat pe seama faptului ca se gaseste greu. Dar daca puneti la un moment dat mana pe-o asemenea oratanie, aunci va recomand din tot sufletul reteta care urmeaza. Nu ca-i de la Pastorel, da-i chiar foarte simpla si extraordinar de gustoasa.

Se aseaza in cratita o gasca, mai bine o gasculita, dar nici chiar bobocel, care sa nu depaseasca in greutate 3 kg. Se rumeneste in unt si, pentru cine prefera, in chiar untura lor. Se toaca marunt 1 kg de ceapa, 1/4 kg harpagic, 10 catei de usturoi. Se rastoarna peste pasare si se lasa sa se prajeasca impreuna 10 minute. Se stropeste cu un litru de vin alb, cald, se adauga 6 tomate, proaspete in sezon, conserva, iarna, un buchet de verdeturi, sare, piper si se baga in cuptor cu cratita acoperita, la foc potrivit, unde, dupa circa 5 ore, carnea se desprinde de pe oase. Bucatile desprinse de pe os se aseaza frumos in alta cratita, care se acopera si se aseaza la cald. Dupa ce scade sosul si se ingroasa, se scoate grasimea care pluteste la suprafata si se adauga (in lipsa de Madera) un pahar cu vin aromat cum ar fi Frontignan-ul de Segarcea sau un Muscat de Craciunel. Se scoate buchetul de verdeturi, se toarna peste gasca si se serveste.

Ca gasca trebuie sa fie curatata v-ati prins. Ca, dupa ce turnati ultimul pahar de vin (care, in zilele noastre, va fi, probabil, de Muscat sau Tamaioasa), e bine sa mai fierbeti sosul vreun sfert de ora, sa mai scada putin, sigur v-ati dat seama. Buchetul de verdeturi (bouquet garni se cheama in limba frantujilor) inseamna, daca nu cunoasteti termenul, un fir de patrunjel, unul de cimbru si o foaie de dafin, legate cu ata, ca sa poata fi scoase mai usor si sa nu-si lase decat aroma. Si puteti incerca reteta si cu alte pasari, mari si cu carnea mai tare, fie ele domestice sau salbatice.

Ce mai trebuie? Un piure de cartofi, o salata si un Riesling Italian. Parerea mea.

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept umplut de pui în pergamentPiept umplut de pui în pergament Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptorPui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor Cârnați de Focșănei Fasole verde mocănească

  • arpagic, ceapa, cuptor, friptura, gasca, reteta, rosii, usturoi

3 thoughts on “Gasca in sos de vin”

  1. Adriana S 27/10/2010 at 14:06

    Multumesc!
    Am gatit rata cu portocale dupa reteta ta si de data asta, vazandu-ma cu gasca in brate, n-am mai rasfoit, am venit direct la blogul lui Costachel 🙂
    Da, a iesit excelent!
    N-am crezut niciodata ca o sa se topeasca in gura pingeaua de gasca de tara care era ea 🙂
    Chapeau pentru explicatii si reteta !

    Reply ↓
  2. Costachel 27/10/2010 at 14:14

    Tot meritul e al lui Pastorel, nu al meu 🙂

    Reply ↓
  3. Adriana S 28/10/2010 at 00:34

    Da, da, Pastorel, da’ Costachel… 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved