• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu

Sep 19, 2011 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 17


Friptură de vită la cuptor

Trebuie să recunosc că această friptură de vită la cuptor îmi trezește niște nostalgii tare frumoase. Copil fiind, de câte ori mergeam împreună cu părinții la niște tare buni prieteni de familie, de aproape fiecare dată poposea și dumneaei pe masă. Se topea în gură, nu alta, și nu puteam să pricep cum Dumnezeu ațoasa carne de vită poate fi atât de fragedă, parfumată și suculentă. Că doar vedeam bine că nu-i vorba de mușchi sau alte bucățele fragede, ci de ditamai bucătoaia de pulpă. Mult mai târziu, firește, am aflat că nici măcar nu-i greu de făcut, așa că n-ar fi deloc frumos din partea mea să nu vă povestesc și dumneavoastră rețeta.

1 kg de pulpă de vită (o singură bucată),
200 g costiță proaspătă (dar poate fi și afumată),
2 pahare mari de vin roșu sec,
4 linguri de pastă de tomate (bulion),
1 lingură de untură,
1 ceapă,
1 țelină potrivită,
2-3 morcovi,
1/2 căpățână de usturoi (sau după gust),
cimbru,
2 foi de dafin,
pătrunjel,
ulei,
sare,
piper.

Încingeți untura și uleiul într-o cratiță încăpătoare (care să poată fi pusă după aceea și în cuptor). Adăugați costița tăiată cum doriți (cubulețe sau bastonașe), ceapa și usturoiul tocate, morcovul și țelina tăiate mărunt (sau date prin răzătoarea mare). Căliți-le pe toate două-trei minute.

Puneți și bucata de carne, pe care va trebui să o întoarceți pe toate părțile, până se rumenește un pic. Parfumați cu cimbru și dafin, turnați vinul și lăsați totul să fiarbă până când sosul scade cam la jumătate.

Adăugați sosul de roșii și atâta apă caldă (sau, mai bine, supă) cât e necesară ca să acopere carnea (e bine ca vasul în care faceți friptura să fie de dimensiuni cât de cât apropiate cu ale bucății de pulpă).

Puneți capacul și băgați cratița acoperită în cuptor, unde friptura de vită trebuie să stea, la foc mic, cam trei ore (sau până când, după cum spuneam, se topește în gură). În ultima jumătate de oră (cu aproximație, firește) dați jos capacul, să se rumenească un pic.

La final, scoateți carnea pe un platou, dați sosul prin sită (sau mixați-l), puneți-l pe aragaz să mai fiarbă nițel, reglați de sare și piper, mai turnați un strop de vin (să se învioreze un pic parfumul), turnați o parte peste carnea tăiată felii nu prea subțiri (restul în sosieră), presărați un pic de pătrunjel (sau nu) și cu asta basta.

Ca variantă, puteți face friptura de vită și pe aragaz, unde va dura și mai puțin (cam două ore). Ba chiar zic unii că s-ar putea face și în oală sub presiune; nu știu, n-am încercat, dacă vreți să s-o faceți așa e pe propria răspundere.

Garnitura vă las pe dumneavoastră s-o alegeți; cât despre vin, apoi numai un roșu țanțoș, dârz și bățos, se poate lupta cu această friptură de vită înăbușită atâta timp. Drept pentru care, ați ghicit, Cabernet Sauvignon vă recomand să turnați în pahare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vită cu rozmarin și lămâie Friptură de vită cu bere Rață la cuptor în vin roșuRață la cuptor în vin roșu Friptura de vităȘase sfaturi pentru o friptură de vită perfectă

  • cuptor, friptura, pulpa, sos, vin, vita

17 thoughts on “Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu”

  1. Cristina 01/11/2012 at 14:19

    Felicitari pt reteta,este cea mai gustoasa si frageda friptura de vita pe care am mancat-o vreodata.O recomand din tot sufletul.Merita sa o treceti in cartea dvs de bucate.Va multumesc ca ati postat-o

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/11/2012 at 14:25

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  2. Dragos Bunea 21/03/2013 at 02:15

    A iesit super prima data cand am facut-o (adica de Craciun) si acum o sa o fac a doua oara. Cei care au gustat prim adata mi-au spus ca nu au mancat niciodata carne de vita asa buna. Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/03/2013 at 08:15

      Cu plăcere, dar toate meritele aparțin executantului 🙂

      Reply ↓
  3. Andreea B 24/03/2013 at 10:56

    Arata foarte bine. Incerc si eu clar.

    Reply ↓
  4. dragos 27/10/2015 at 15:00

    știu că e un articol mai vechi, dar îmi incerc norocul cu o întrebare: “friptura de vită trebuie să stea, la foc mic, cam trei ore”. Ce înseamnă foc mic la cuptor, în grade, aproximativ ?
    Mulțumesc

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/10/2015 at 16:12

      150ºC.
      Cu plăcere 🙂

      Reply ↓
      1. dragos 27/10/2015 at 22:59

        mulțumesc. mâine o fac 🙂

        Reply ↓
        1. dragos 28/10/2015 at 19:54

          am făcut. nu mi-a ieșit, am greșit – cred eu – pentru că am pus prea multă apă. nu mă dau bătut, o mai încerc și în week-end! 🙂

          Reply ↓
          1. costachel Post author29/10/2015 at 11:08

            Îmi pare rău să aud asta. Și cred că trebuia să subliniez mai tare ideea că vasul trebuie să fie de dimensiuni cât mai apropiate de bucata de friptură. Fiindcă, evident, dacă vasul e sensibil mai mare, supa sau apa „cât e necesară ca să acopere carnea” devine, evident, prea multă. Țin pumnii la reluare 🙂

  5. Chircu andrei 12/02/2016 at 11:25

    Am intrat în posesia unei bucăți de pulpă de vițel de 1 an…tăiat zilele trecute…rasă de carne…mâine execut rețetă și revin cu concluzii…
    Probabil mai umblu puțin la timpii de gătit…la vin nu cred ca e nevoie…

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/02/2016 at 13:33

      Păi de-abia aștept concluziile 🙂

      Reply ↓
  6. Chircu andrei 13/02/2016 at 17:47

    Excelenta friptură…super fragedă…iar sosul cu puțin vin și niște usturoi la final A ieșit perfect..carnea pur și simplu se topea în gură…

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/02/2016 at 14:23

      Meritele aparțin în totalitate executantului 🙂

      Reply ↓
  7. Eugenia 21/02/2016 at 14:19

    Nu iau niciodata pulpa vita, ce se gaseste in hypermarket pare ingrozitor de batrana, nu cred ca e din aia taiata, maturata… e visinie, prefer o ceafa de vitel (manzat) macelarie de cartier, de gustibus…

    Reply ↓
    1. costachel Post author21/02/2016 at 19:34

      Apoi, Doamne iartă-mă!, nu pot să oblig pe nimeni și nici prin cap nu mi-a trecut să fac vreodată așa ceva 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved