Friptura care urmează mai jos, foarte simplă și de-a dreptul delicioasă, este pur și simplu o concentrare de arome estivale, dar se poate găti în orice anotimp (dacă găsim vinete, dacă nu, o să meargă și cu piure), e foarte spectaculoasă și se face singură, o bagi în cuptor și poți să uiți de ea (dar nu chiar de tot!). Dacă nu credeți, citiți mai jos!
Pentru 4 persoane aveți nevoie de
1 kg de carne de mânzat, 2 căței de usturoi, 3 linguri de rozmarin tocat (sau 3 lingurițe, dacă-i uscat), 2 lingurițe de coajă rasă de lămâie,
zeama de la 1 lămâie, 1 lingură de ulei de măsline (extravirgin dacă se poate), 2 vinete, 1/2 linguriță de piper, sare, ulei pentru prăjit.
Amestecați într-un castronel rozmarinul, usturoiul tocat, coaja de lămâie, jumătate din zeama de lămâie și piperul.
Cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire faceți pe partea superioara a cărnii 6 incizii, perpendicular pe lungime, fiecare lungă de 5 cm și adâncă de vreo 2. Împănați cu amestecul pregătit (din care puneți deoparte o linguriță), iar cu ce vă rămâne frecați bine viitoarea friptură.
Sărați-o și puneți-o într-un vas care merge la cuptor, uns în prealabil cu uleiul de măsline. Puneți capacul (sau faceți unul din folie de aluminiu) și băgați în cuptorul încălzit, la foc potrivit (200ºC), unde trebuie să stea mai întâi o oră. Descoperiți și mai lăsați friptura în cuptor încă 20 de minute, să se rumenească. Scoateți-o și lăsați-o să se liniștească 1 sfert de oră.
În timpul asta spălați vinetele, curățați-le, tăiați-le felii subțiri, presărați-le cu sare și lăsați-le 5 minute. Uscați-le, prăjiți-le în mult ulei încins, lăsați-le pe o sugativă să dispară excesul de grăsime și țineți-le la cald.
Tăiați friptura în felii groase de un deget (ceva mai delicat) și serviți-o înconjurată de vinetele prăjite, stropite cu zeama de lămâie și presărate cu lingurița de amestec care v-a rămas.
Cât despre vin, eu zic că optimă ar fi o Fetească Neagră (că nu merge un vin prea dur la friptura asta lămâiată).