• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet de porc cu sos de mere și hrean

May 08, 2008 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 0


Cotlet de porc cu mere

Această variantă de cotlet de porc la tavă, pe lângă faptul că-i tare gustoasă, mai are două avantaje, să le zicem, pedagogice. Mai întâi, firește, e bună pentru a exemplifica modul de obținere al unei frumoase fripturi la cuptor. Dar, mai ales, cu ajutorul ei pot să vă povestesc ce înseamnă pentru francezi (și pentru Europa occidentală în general) compote de pommes (iertați-mă că am tradus prin „sos”, dar n-am vrut să vă sperii încă din titlu). Adică o pastă de fructe obținută prin fierberea până la zdrobire a fructelor, folosită, de obicei, ca desert, dar uneori, precum în cazul de față, și ca sos (gros!). Aviz anumitor traducători: nu, nu-i compot!

Pentru 6 persoane aveți nevoie de

1,4 kg cotlet de porc (din acela cu un strat subțire de grăsime deasupra),
1 lingură de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță din cel uscat),
sare și piper,

iar pentru „compotul” picant de

1 lingură de unt,
1 ceapă tocată,
2 mere mari și frumoase, curățate, cu sâmburii eliminați și tăiate cubulețe,
150 ml smântână proaspătă,
1 ½ linguri muștar,
1 lingura de hrean, proaspăt ras.

Tăiați cotletul de porc lateral, pe lungime, dar nu de tot, în asa fel încât să-l puteți deschide ca pe o carte. Băteți-l puțin, numai cât să-i omogenizați grosimea (dar numai în interior, pe fața fără grăsime). Frecați-l, tot în interior, cu sare, piper și cimbru, rulați-l (în așa fel încât lungimea ruloului să fie aceeași cu lungimea inițială a cotletului, că altfel se pătrunde la Sfântu’ Așteaptă!) și legați-l cu sfoară.

Încălziți cuptorul la un foc mijlociu spre moale (170°C). Dacă aveți o tavă prevazută cu grătar e bine, dacă nu improvizați unul din bețișoare de lemn. Puneți friptura pe grătar cu grăsimea în sus și băgați-o în cuptor, unde trebuie să stea cam o oră și jumătate, poate două (să nu uit, dacă folosiți o carnea slabă, înfășurați-o în felii subțiri de slănină sau de costiță, afumată sau nu, și abia după aceea legați-o).

În timpul ăsta apucați-vă de sos: topiți untul într-o cratiță cu fundul gros, puneți la călit ceapa și merele. Lăsați să fiarbă la foc moale 20-25 de minute, amestecând din când în când. Lăsați compoziția să se răcorească, după care transformați-o în pastă (o tocați cu mixerul, o treceți prin sita, treaba dumneavoastră).

Adăugați smântâna, muștarul și hreanul. Frecați totul până se omogenizează, sărați, piperați și puneți sosul din nou în cratiță, fiindcă va trebui sa-l reîncălziți chiar înainte de a servi friptura.

Și că veni vorba: aceasta, odată scoasă din cuptor, mai trebuie lăsată în pace vreo 10 minute, după care eliminați sfoara (și eventuala costiță protectoare), tăiați-o în felii și așezați-o pe un platou. Sosul? În sosiera încălzită, firește!

Ei, în ceea ce privește vinul, la explozia de arome care vine cu acest cotlet de porc cu mere, parcă aș pofti la un Shiraz. Deși s-ar putea să mă apuce naționalismul la rețeta asta cam venetică și să vreau Fetească Neagră. Nu știu, mă mai gândesc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Cotlet de porc în crustă de roșii uscate, rozmarin și miere Cotlet de porc cu ienupar

  • cotlet, cuptor, friptura, hrean, mere, porc, reteta, smantana

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved